spodok flase vina priehlbina
Zaujímavosti

Prečo má fľaša od vína na spodku priehlbinu?

Pravdepodobne to beriete ako samozrejmosť, že fľaša od vína má na spodku jamku, no pri iných nápojoch chýba. Mohlo by to indikovať, že táto jamka plní nejaký účel.

Dočítať sa môžete viacero teórií, prečo je to tak. Mnohí hovoria, že je to trik, aby sa do fľaše zmestilo menej vína. No nie je to tak. Priehlbina je tak malou, že na objeme fľaše sa to prakticky neodrazí.

Táto jamka sa odborne volá „punt“ a vínové fľašky lemuje dlhé obdobie. Pôvodne sa verilo, že išlo o dôsledok spôsobu výroby fľaše sklenárom, čo malo prispieť k lepšej integrite krehkého skla. Predpokladalo sa, že priehlbina pomáha udržať fľašu stabilnú a odolnú proti tlaku vnútorného plynu. Avšak s modernými výrobnými technikami a pevnejším sklom už tento dôvod neplatí.

Viacero odborníkov hovorí, že táto priehlbina slúži na to, že v procese starnutia vína vzniká sediment, ktorý sa na spodku usádza a vďaka tejto priehlbine dochádza z vnútornej strany fľaše k jeho zachytávaniu, aby pri nalievaní vína neskončil v pohári. No druhým dychom treba povedať, že toto tvrdenie nebolo nikdy podrobené experimentu, a preto nevieme povedať, či je to pravda alebo nie.

Ďalším častým mýtom je, že niektorí ľudia tvrdia, že priehlbina ovplyvňuje uvoľňovanie a koncentráciu aromatických zložiek vína. V skutočnosti je ale aróma vína ovplyvnená mnohými inými faktormi, ako je teplota podávania, typom pohára či samotnou kvalitou vína, no prítomnosť priehlbiny nezohráva žiadnu úlohu.

Znamená priehlbina na dne pohára lepšiu kvalitu vína?

Ďalšia časť ľudí verí, že priehlbina je indikátorom kvalita vína. Čím je väčšia, tak tým je víno kvalitnejšie. Naopak, keď je dno fľaše ploské, tak víno je vhodné na varenie, než na pitie.

No v skutočnosti prítomnosť priehlbiny či jej absencia, nehovorí nič o kvalite vína, vysvetľuje goodhousekeeping.com (via iflscience.com).

„Punt na dne fľaše vína závisí od výberu výrobcu a nemá žiadny vplyv na kvalitu vína,“ uviedol expert na víno Stéphane Sanchez z Sommelier and Waitrose Wine Specialist pre portál Goodhousekeeping.com.

V skutočnosti boli historicky priehlbiny umiestnené na dno fliaš, aby im pomohli postaviť sa rovno a zabránili ich rozbitiu, doplnil expert na víno. Pre tých, ktorí nevedia, tak v minulosti nebolo možné vyrobiť fľašu s dokonalo rovným povrchom, čo spôsobovalo, že fľaša bola nestabilná. A táto priehlbina riešila problém.

Existujú aj ďalšie vysvetlenia, ktoré hovoria experti

Podľa ďalšieho experta spodná priehlbina slúži na to, aby sme vínu odovzdávali čo najmenej tepla. Ak ste príležitostný pijan vína, nemusí to dávať príliš zmysel. Stačí však pozorovať zručného čašníka alebo someliéra, ktorý podáva víno tak, aby držal čo najmenšiu plochu skla a neohrieval ju a tým pádom aj víno rukami.

Ďalším častým vysvetlením jamky odborníkmi je, aby vám fľaška nevykĺzla z ruky. Ak by bolo dno ploché, tak váha fľaše a vína, by mohla prispieť k tomu, že vám skĺzne z ruky, no jamka tento problém elegantne rieši a umožňuje vám fľašu uchopiť pevne, keď palec vložíte dnu a zvyšnými prstami chytíte dno fľaše.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.