Párok v rožku je pochutinou, ktorú obľubujú milióny ľudí naprieč celým svetom, hoci ide iba o kus párku a pečiva s kečupom alebo horčicou. Rozmýšľali ste ale niekedy, prečo toto jedlo voláme hot dog, teda horúci pes?
Existuje viacero tvrdení, prečo voláme párok v rožku hot dog. Niektorí ľudia veria, že tenké párky obsahujú pomleté psy. Svojho času tento pokrm volali dokonca aj jazvečíkove klobásy, čo by mohlo značiť, že v párku sú naozaj psy! S týmto názvom sme sa mohli stretnúť približne od polovice 19. storočia, kedy sa do Ameriky prisťahovali nemeckí mäsiari a začali predávať rôzne variácie párkov, z ktorých niektoré boli dlhé ako jazvečík. Od toho, že boli tak dlhé ako jazvečík, bol odvodený ich názov.
Párky v rožku mali ale ešte dva archaickejšie názvy – frankfurters a wieners. Ak rozprávate po nemecky alebo ovládate geografiu, tak už asi tušíte, aký je medzi nimi rozdiel. Prvý z nich vznikol vo Frankfurte, teda v Nemecku. A druhé pomenovanie vzniklo vo Viedni, čo znamená, že má Rakúsky pôvod. Oba národy hovoria, že „vynašli“ párok. Nemci tvrdia, že párok vynašli v roku 1484, teda 8 rokov predtým, ako Kolumbus doplával do Ameriky. Obyvatelia Viedne zase hovoria, že oni sú objaviteľom tohto pokrmu, píše portál history.com.
Prečo teda hot dog?
Vráťme sa ale späť k tomu, prečo párok v rožku voláme hot dog. Tento názov ako už asi tušíte, tak vznikol v Amerike. Zásluhu má na tom karikaturista pre New York Times Tad Dorgon.
Keď sa na uliciach predávali párky v rožku, tak ich predajcovia často kričali „dajte si červené rožky“ alebo „jazvečie klobásy“.
Dorgon zobral pokrik doslovne a nakreslil štekajúce jazvečie párky v teplej rolke, no nevedel ako sa píše „jazvečí“, a preto svoj vytvor nazval „hot dog!“, teda horúci pes. Táto karikatúra sa krátko na to stala senzáciou a pojem „hot dog“ zľudovel. Zaujímavosťou je, že hoci sa historikom nepodarilo nájsť kópiu karikatúry, tak aj napriek tomu sa tento výraz používa do dnes.
Ak sa ste sa niekedy teda báli, že párky obsahujú aj pomleté psie mäso, tak vaše obavy nie sú opodstatnené. Názov v tomto prípade nebol odvodený od druhu mäsa, z ktorého bol párok vyrobený.
Pikoškou v histórii tohto pokrmu je, že ho hoci do USA priniesol nemecký prisťahovalec menom Feuchtwanger z Frankfurtu, tak tento pokrm spopularizoval až Poliak Nathan Handwerker. V roku 1915 Handwerker pracoval v stánku s hot dogmi na Coney Island, kde si krájaním žemlí zarobil neuveriteľných 11 dolárov týždenne. Neskôr keď si našporil 300 dolárov ale opustil svojho zamestnávateľa a vytvoril si svoj vlastný podnik Nathan’s Famous. Hot dogy predával o polovicu lacnejšie ako jeho bývali zamestnávateľ, vďaka čomu nalákal k sebe starých a aj nových zákazníkov.