jedlo obed
Jednohubky, Zaujímavosti

Prečo zvykneme byť po výdatnom obede ospalí?

Neraz sa nám stane, že sa sme po zjedení obeda unavení či ospalí. Paradoxne by malo byť jedlo prísunom energie pre naše telo a nie naopak. O to je to horšie, ak sme v práci, čaká nás ešte množstvo pracovných úloh a očakáva sa od nás ako taký pracovný výkon. Ľudský organizmus je zložitý mechanizmus a existuje množstvo faktorov, ktoré naň vplývajú. V Dubline pôsobí odborníčka na výživu so skúsenosťami v mikrobiológii Claire Shorttová, ktorá hovorí: „Keď jeme jedlo, vyvoláva to sériu akcií v črevách a v celom tele.“

Príčinou ospalosti či útlmu môžu byť rozhádzané hladiny cukru v krvi ako jeden z faktorov. „Keď jeme potraviny s vysokým obsahom cukru, môže to spôsobiť, že naša hladina cukru v krvi stúpne a potom rýchlo klesne,“ vysvetlila. Takéto výkyvy môžu viesť k náhlej únave. Ľudia, ktorí jedia väčšie obedy, môžu pociťovať väčší popoludňajší útlm ako tí, ktorí jedia menej napoludnie. Jedenie spôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi a môže nasledovať pokles energie.

Ako ďalší významný faktor, ktorý hrá úlohu v tom, či sme ospalí, sú naše hormóny, konkrétne hormón serotonín. Po jedle môže nastať prudký nárast produkcie a uvoľňovania serotonínu a hoci je skôr známy ak ho hormón šťastia, môže mať aj iné vedľajšie účinky. Dôvodom je, že serotonín je chemikália, ktorá hrá úlohu pri regulácii nálady a spánkových cyklov.

„Zvýšené hladiny hormónov môžu viesť k tomu, že sa budeme cítiť trochu ospalí. Serotonín hrá rozhodujúcu úlohu v našej nálade a spánkových cykloch, a keď sa hladina po jedle zvýši, môže to viesť k tomu, že sa budete cítiť ospalí,“ povedala Shorttová.

Aj keď sa nedá povedať s istotou, že zvýšenie hladín serotonínu po jedle je zodpovedné za pocit únavy, pre potvrdenie takýchto predpokladov je potrebné realizovať ďalšie skúmania, informuje portál livescience.com.

Ako sa vyhnúť únave po jedle?

O niektorých potravinách sa vie, že spôsobujú únavu viac ako ostatné. Na druhej strane je nesmierne obtiažne presne vymenovať potraviny, ktoré sú za únavu po ich skonzumovaní zodpovedné, no existujú indikácie, o ktoré potraviny by sa mohlo jednať. Potraviny bohaté na bielkoviny a sacharidy môžu spôsobiť, že sa ľudia budú cítiť ospalejší ako iné jedlá.

„Konzumácia potravín bohatých na aminokyselinu nazývanú tryptofán môže spôsobiť ospalosť. Je to preto, že sa podieľa na produkcii serotonínu. Tryptofán sa nachádza v mnohých potravinách bohatých na bielkoviny, ako je syr, vajcia, morka a tofu,“ uviedla Claire Shorttová. „Sacharidy pomáhajú telu absorbovať tryptofán.“, dopĺňa.

Potraviny napríklad ako sú čerešne môžu ovplyvniť zas hladinu melatonínu, ktorý zlepšuje spánok. Samotný melatonín je možné zakúpiť aj vo forme rôznych doplnkov výživy s cieľom zvýšiť kvalitu svojho spánku.

Existujú však určité kroky, ktoré môžeme skúsiť, ak chceme zvýšiť svoju popoludňajšiu produktivitu.

„Zahrnutie potravín s vysokým obsahom vlákniny s jedlom môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a vyhnúť sa takejto únave, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že budete ospalí,“ povedala Shorttová. „Snažte sa jesť pravidelne a vyhnite sa jedeniu veľmi veľkých porcií. To môže preťažiť váš tráviaci systém, takže sa budete cítiť unavení a malátni,“ dodala na záver.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.