Najnovšie výskumy dokazujú, že stredomorská strava má skvelé účinky na zdravie.
Bolo preukázané, že stredomorská strava zvyšuje výkon srdca a znižuje riziko mozgových ochorení. Štúdia sa zamerala nielen na tento typ stravy, ale aj na jedálniček s nízkym obsahom tuku. Pri skupine, ktorá sa tak stravovala 4 roky zaznamenali pokles mozgových funkcií. Naopak pri stravovaní sa stredomorskou stravou zistili, že zdravé tuky zo stravy zlepšili u ľudí funkcie mozgu. Výskum zahŕňal 447 mužov a žien vo priemernom veku 67 rokov.
Nový výskum teda dokázal, že častá konzumácia ovocia, zeleniny, rýb, orechov, celých zŕn, olivového oleja a menej pravidelné jedenie červeného mäsa a mliečnych výrobkov vedie k lepšiemu stavu srdca, menšiemu riziku srdcových ochorení a problémom s mozgom (demencia, Alzheimer), ktoré sa objavujú čoraz častejšie aj na Slovensku.