rožky
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Ľudské telo

Sú alternatívy bielych rožkov naozaj zdravšie? Odpoveď ťa možno prekvapí!

Pečivo v podobe chleba, rožkov či iných druhov pečiva konzumujeme prakticky každý deň. Často sa však polemizuje o tom, či sú lepšie klasické biele rožky alebo ich výživnejšie alternatívy. Medzi tie najznámejšie patria grahamové a sójové rožky. No sú tieto varianty naozaj zdravšie pre naše telo?

Aké rožky sú najlepšou variantov?

Pečivo patrí k základným potravinám v našej strave. Avšak pri výbere medzi klasickými bielymi rožkami a sójovými alebo grahamovými rožkami si často kladieme otázku, ktorá možnosť je zdravšia? Aká je odpoveď? Poďme sa na ňu pozrieť nižšie.

Klasické biele rožky

Biele rožky sú najbežnejším pečivom, s ktorým sa stretávame. Možno však nevieš, že z hľadiska nutričných hodnôt nepatria k najzdravším variantom. Sú vyrobené z rafinovanej pšeničnej múky, ktorá je zbavená väčšiny vlákniny a živín. Počas spracovania sa odstraňujú vonkajšie vrstvy obilných zŕn. Možno sa teraz pýtaš, aký je na to dôvod. Odpoveď je jednoduchá. Predlžuje to trvanlivosť múky, no bohužiaľ sa tým znižuje jej výživovú hodnotu.

biele rožky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Po zjedení bielych rožkov sa nám rýchlo zvýši hladina cukru v krvi, pretože ich pomerne rýchlo strávime. Toto rýchle trávenie bielych rožkov je podmienené práve rafinovanou pšeničnou múkou, ktorá neobsahuje už spomínané vlákniny a živiny, ktoré spomaľujú trávenie. Preto je celkom bežné, že čoskoro po zjedení bielych rožkov pocítiš znova hlad.

Grahamové rožky

Grahamové rožky sú zdravšou alternatívou bielych rožkov.  Sú vyrobené z celozrnnej múky, ktorá obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.

Vláknina, ktorú obsahujú, podporuje správne trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Hlavnou výhodou grahamových rožkov je aj to, že vďaka dlhšiemu tráveniu zasýtia na dlhší čas, čo by ťa asi nenapadlo. Paradoxne, hoci sú o niečo málo drahšie, ta v konečnom dôsledku sú cenovo výhodnejšie, keďže pocit sýtosti pretrvá dlhšie. Taktiež sú lepšou voľbou pre ľudí, ktorí dbajú o zdravú stravu, pretože obsahujú viac živín ako klasické biele rožky.

grahamové rožky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vyšší podiel vláknin podporuje správne trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Ako sme už spomínali, keďže ich strávenie trvá dlhšie, zasýtia ťa na dlhší čas.

Sójové rožky

Sójové rožky sú ďalšou zdravšou alternatívou. Obsahujú viac vlákniny, minerálov a vitamínov, a navyše aj vyšší podiel bielkovín, čo podporuje regeneráciu svalov. Rovnako ako grahamové rožky, aj tie sójové pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšujú trávenie.

Tieto rožky sa vyrábajú zmiešaním pšeničnej a sójovej múky, ktorá im dodáva bohatší obsah živín. Napriek tomu je dôležité sledovať ich zloženie, pretože niektoré varianty môžu obsahovať pridané tuky, ktoré nemusia byť vhodné pri zdravom stravovaní.

sojovy rozok
Zdroj: Vedelisteze.sk

Nakoniec výber pečiva je závislý na tom, čo ti chutí. Avšak, ak chceš posilniť svoje telo, a dať mu to čo potrebuje, skús siahnuť po chutných alternatívach bielych rožkov, v podobe sójových či grahamových rožkoch.

Dovoľ nám v súvislosti s touto témou, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali tomu, ako môžeš vrátiť starým a gumovým rožkom svoju pružnosť.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.