kava
Ľudské telo, Zaujímavosti

Tieto dve obľúbené prísady prestaň dávať do kávy! Môžu zhoršovať mozgovú hmlu, varuje expert

Bez kávy si mnohí z nás nevedia predstaviť deň. Pijeme ju na zvýšenie výkonnosti a energie, ale aj pre jej lahodnú chuť. Mnohí si do nej pridávajú rôzne doplnky, pričom ani netušia, že môžu zmeniť pôvodný zámer, kvôli ktorému si kávu doprajú.

Kofeín, kvôli ktorému väčšina z nás pije kávu, nám môže pomôcť zlepšiť sústredenie a dodať energiu. Avšak niektoré zložky, ktoré si do nej bežne pridávame, môžu prispieť k zahmlievaniu mysle, teda vyvolať opačný efekt, než aký od kávy očakávame.

Tieto prísady môžu spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, zápal a dokonca aj dehydratáciu, v dôsledku čoho sa môžeš cítiť malátne a nesústredene. Ro Huntriss, RD a riaditeľ pre výživu v Simple App, pre portál shefinds.com uviedol, že práve dve veľmi obľúbené a často používané prísady do kávy spôsobujú mozgovú hmlu. Ktoré to sú?

Čo je to mozgová hmla?

Pojem mozgová hmla pochádza z anglického slová brain fog. Tento výraz opisuje stav kedy sa človek nevie poriadne sústrediť na veci, ktoré robí, má problém s pamäťou, jasným myslením a mentálnou ostrosťou.

Pri tomto pojme nehovoríme o chorobe, ale skôr o stave mentálnej únavy, pri ktorom pociťujeme únavu, vyčerpanie, zábudlivosť, problémy so sústredením a podobne.

Čo je to mozgová hmla?

Pojem mozgová hmla pochádza z anglického slova brain fog. Tento výraz opisuje stav, keď sa človek nedokáže poriadne sústrediť na činnosti, ktoré vykonáva, má problémy s pamäťou, jasným myslením a mentálnou ostrosťou.

Pri tomto pojme nehovoríme o chorobe, ale skôr o stave mentálnej únavy, pri ktorom sa prejavuje vyčerpanie, zábudlivosť, ťažkosti so sústredením a podobné symptómy.

Ktoré potraviny spôsobujú mozgovú hmlu?

Cukor

Veľká väčšina z nás si nevie predstaviť kávu bez aspoň jednej čajovej lyžičky cukru. Ro Huntriss však vysvetľuje, že cukor môže ovplyvniť rôzne aspekty nášho zdravia, vrátane fungovania mozgu.

Aj keď si to mnohí neuvedomujú, jedným z menej známych účinkov cukru je jeho potenciál poškodiť kognitívne, teda rozumové zdravie človeka. To potvrdzujú aj viaceré štúdie, ktoré naznačujú, že konzumácia sladených nápojov znižuje kognitívne funkcie a spôsobuje problémy s pamäťou. V sladených nápojoch, ako sú Coca-Cola či energetické nápoje, sa nachádza veľké množstvo pridaného cukru.

Je tiež dokázané, že po konzumácii cukru zažiješ prudký nárast energie, po ktorom nasleduje jej úpadok. To ovplyvňuje tvoju energiu aj duševnú únavu.

Smotana do kávy

Smotana v káve je taká obľúbená, že bez nej by nemohli vzniknúť rôzne populárne nápoje. V súvislosti s príznakmi mozgovej hmly sa však často spomínajú smotany do kávy, ktoré obsahujú už spomínaný pridaný cukor.

Medzi tieto smotany patria práškové aj tekuté varianty, ktoré majú vysoký podiel cukru. Ak kávu so smotanou konzumuješ veľmi často, môže to viesť k zníženej kognitívnej funkcii.

Vhodnejšie alternatívy

Ak sa nevieš vzdať cukru alebo smotany do kávy, môžeš vyskúšať niektorú z alternatív.

Cukor skús nahradiť škoricou. Škorica má prirodzenú sladkosť a vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže podporovať zdravie a fungovanie mozgu.

Smotanu môžeš nahradiť nesladeným ovseným mliekom. Toto mlieko má nízky obsah nasýtených tukov a neobsahuje pridaný cukor. Taktiež je zdrojom beta-glukánov, typu vlákniny, ktorá podporuje zdravie srdca a pomáha znižovať riziko energetických výkyvov.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.