umyvanie masa
Zdroj: Vedelisteze.sk
Recepty

Umývať alebo neumývať mäso pred varením? Väčšina ľudí robí zásadnú chybu v dobrej viere, že konajú správne

My ľudia sme zvyknutí všetko umývať. Umývame si ruky, oblečenie, povrchy, na ktorých pracujeme, a samozrejme, že si umývame aj potraviny, ktoré konzumujeme. Ale počul si už o tom, že niektoré potraviny nie je dobre umývať?

Pre našu bezpečnosť a zdravie je dôležité umývať veci, s ktorými prichádzame do kontaktu. Na rôznych materiáloch sa nachádzajú rozličné baktérie, ktoré vieme odstrániť čistiacimi prostriedkami, horúcou vodou alebo dezinfekciou. Ako je to ale s potravinami?

Týmito spôsobmi ale nemôžeme odstrániť baktérie, ktoré sa nachádzajú na povrchu potravín. Pri použití čistiacich alebo dezinfekčných prostriedkov na odstránenie baktérií z potravín, by sme si mohli spôsobiť zdravotné problémy alebo dokonca až otravu.

Umývaš mäso pred varením? Toto by si mal vedieť

Krížová kontaminácia

Málo ľudí vie, že umývanie surového mäsa pred jeho tepelnou úpravou sa neodporúča. Výskum USDA totiž zistil, že na surovom mäse sa totižto nachádzajú rôzne baktérie (ako napríklad salmonela, listerióza,..), a pri nesprávnom zaobchádzaní s potravinami môžeme zapríčiniť krížovú kontamináciu. Možno sa teraz pýtaš, čo to znamená.

maso mrazene maso umyvanie masa
Zdroj: Vedelisteze.sk

Krížová kontaminácia je proces, kedy sa baktérie zo surových potravín dostanú do hotových alebo umytých potravín, ktoré keď zjeme, spôsobia nám zdravotné ťažkosti. Inými slovami, hoci z mäsa zmyješ baktérie, tak tie sa môžu dostať na iné povrchy počas umývania, z ktorých sa potom dostanú do nášho organizmu.

Tieto baktérie sa môžu roznášať napríklad prskajúcou vodou pri umývaní mäsa v dreze, kuchynskými pomôckami ako sú dosky na krájanie alebo nože, taškami, obalmi a podobne. Preto by sme mali aj použité jednorazové obaly od surových potravín vyhodiť hneď, ako je to možné, alebo tie na viac použití poriadne vydezinfikovať.

kuchynska doska na krajanie
Zdroj: Vedelisteze.sk

Tiež treba povedať, že tieto baktérie môžu prežiť pomerne dlhú dobu potom na rôznych povrchoch, ako ich dostaneš preč z mäsa. Napríklad baktéria kampylobakter môže prežiť v tvojej kuchyni až 4 hodiny a salmonela až 32 hodín. Tieto baktérie mimochodom spôsobujú nepríjemné črevné infekcie.

Ako správne pripraviť mäso, aby si sa zbavil baktérií?

Mäso neumývaj. Dôležitá je teplota, pri ktorej ho varíš

Mäso pred varením neumývaj! Ani hodiny namáčania mäsa v slanej vode nepomôžu zničiť baktérie na povrchu mäsa, iba spôsobia kontamináciu vody a nástrojov použitých na vkladanie a vyberanie mäsa z nádoby.

Mäso radšej vlož hrnca a začni ho variť. Ak dosiahneš správnu teplotu pri varení baktérie z povrchu mäsa budú zabité. Pri príprave steakov, pečienky alebo kotliet z hovädzieho, jahňacieho, bravčového alebo teľacieho mäsa, by malo mať mäso vnútornú teplotu najmenej 65 ℃. Pri varení mletého mäsa budeme potrebovať teplotu 70 °C.

Kurčacie a morčacie mäsové výrobky potrebujú teplotu ešte vyššiu, a to od 75 °C. Naopak baktérie na rybacom mäse zahynú už pri teplote 63 ℃. Tieto teploty určujú najnižšiu hranicu, pri ktorej sa zbavíme baktérií, a nevylučujú pri príprave jedál použiť vyššie teploty.

Teraz si možno hovoríš, ako máš vedieť koľko stupňov má práve mäso, ktoré varíš. Teplotu potravín jednoducho zistíš použitím potravinového teplomera. Mimochodom, pri vyprážaní olej má zväčša teplotu 130 °C a viac.

Potraviny, ktoré je treba umývať

Medzi potraviny, ktoré pred konzumáciou je potrebné umyť, patria zelenina a ovocie. Tieto potraviny umývame preto, aby sme odstránili nečistoty a škodliviny z ich povrchu, keďže ich jeme čerstvé.

Na umývanie tvrdej zeleniny, ako je napríklad mrkva, zeler alebo zemiaky, môžeme použiť aj špeciálnu kefku. Pri ovocí a listovej zelenine stačí, ak ich vložíme do misky a jemne premyjeme, aby sme nepoškodili ich štruktúru.

umyvanie zeleniny
Zdroj: Vedelisteze.sk

Zároveň je dôležité, aby sme potraviny, ktoré sme umyli, ďalej nespracovávali na doskách, kde sme narábali s neumytými alebo surovými potravinami, aby sme sa vyhla opätovnej kontaminácii čistých potravín.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.