Hovorí sa, že si to, čo ješ, a výskumy toto tvrdenie len potvrdzujú. Určite dobre vieš, že správne stravovacie návyky sú kľúčom k zdravému životu, zatiaľ čo zlá strava robí presný opak. Nová štúdia talianskeho inštitútu I.R.C.C.S. ukazuje, aké negatívne dôsledky môže mať pravidelná konzumácia spracovaných potravín na tvoje zdravie, konkrétne na tvoj biologický vek. Na tému upozornil server Vedavovrecku.sk.
Biologické verzus chronologické starnutie
Vedci rozlišujú medzi chronologickým a biologickým vekom. Chronologický vek jednoducho označuje, koľko rokov už máš. Biologický vek na druhej strane odzrkadľuje stav tvojho organizmu, teda tvoje skutočné zdravie. V ideálnom prípade by sa tieto dva ukazovatele mali zhodovať, alebo by si mal mať biologický vek nižší, ako je ten chronologický.
Avšak nezdravý životný štýl, ako fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu a najnovšie aj strava bohatá na spracované potraviny, môže spôsobiť, že tvoje telo starne rýchlejšie, než by malo.
Táto štúdia upozorňuje, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú výrazne spracované potraviny, vykazujú vyšší biologický vek než chronologický. To znamená, že ich telo je v horšom stave, než by malo byť vzhľadom na ich vek.
Čo sú to spracované potraviny?
Možno sa teraz pýtaš, o aké potraviny ide. Spracované potraviny obsahujú ingrediencie, ktoré nenájdeme v bežnej domácej kuchyni. Príkladmi sú hydrolyzované bielkoviny, maltodextríny, hydrogenované tuky, farbivá, konzervačné látky, sladidlá a podobne. Pričom tým najhorším typom sú tzv. výrazne spracované potraviny.
Medzi tieto potraviny patria balené sladkosti, sladené nápoje, balený chlieb, ovocné jogurty, cereálie, ale aj náhrady mäsa. Tieto produkty prechádzajú intenzívnym priemyselným spracovaním, čo mení ich pôvodnú štruktúra a znižuje živiny i vlákninu.
Tieto potraviny majú nízku nutričnú hodnotu, často obsahujú škodlivé prídavné látky a negatívne ovplyvňujú metabolické procesy a črevnú mikroflóru, čo môže viesť k rýchlejšiemu opotrebovaniu organizmu a zvyšovaniu biologického veku.
Negatívne účinky na zdravie
Pravidelná konzumácia výrazne spracovaných potravín nepriaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy a má negatívny dopad na zloženie črevnej mikroflóry. Zároveň môžu tieto potraviny obsahovať mikroplasty, ktoré pochádzajú z plastových obalov a môžu byť škodlivé pre náš organizmus. Biologické starnutie sa pri ich pravidelnej konzumácii značne urýchľujú.
Táto strava má na telo magický účinok
Naopak, výskumníci z Ben-Gurion University of the Negev ukázali, že zdravý životný štýl dokáže spomaliť procesy starnutia, najmä v mozgu. Ich štúdia sa zamerala na takzvanú zeleno-stredomorskú diétu s vysokým obsahom polyfenolov.
Ide o modifikovaná verziu tradičnej stredomorskej stravy, ktorá sa zameriava na vyšší obsah polyfenolov z rastlinných zdrojov, ako sú zelený čaj, orechy a tmavozelená listová zelenina, a zároveň výrazne obmedzuje červené a spracované mäso. Tento spôsob stravovania podporuje zdravie srdca, mozgu a spomaľuje biologické starnutie vďaka antioxidačným a protizápalovým účinkom.