Zdroj: Vedelisteze.sk
Lajfhek

Vedel si, že varené vajíčka dokážeš ošúpať za pár sekúnd, a pritom ich nepoškodiť? Tento trik musíš poznať!

Pri robený šalátu na sviatky alebo chlebíčkov na domácu oslavu či párty jednoznačne budeš potrebovať varené vajíčka. Na prípravu jedla väčšinou nemáš veľa času, a ošúpanie dostatočného počtu vajíčok ti môže spôsobiť časový sklz.

Už pri pomyslení na túto činnosť možno rozmýšľaš, čím by si vajíčka nahradil. No povedzme si pravdu, tieto jedlá bez vajíčok nemajú tu správnu chuť. Preto je na mieste otázka, č vieš, ako ošúpať vajíčka za pár sekúnd bez toho, aby sme zničili ich tvar?

Šúpanie množstva vajec nie je obľúbená činnosť asi nikoho z nás. Nie vždy sa škrupiny z bielok dobre oddelia, lepia sa na prsty alebo na ošúpane vajíčko. Najhoršie je, keď sa ti pri odstraňovaní škrupiny odlomí aj časť bielka, a tým sa zničí vzhľad vajíčka. Taktiež sa často stáva, že nám vajíčko pukne a vytečie už pri varení. Našťastie ti ponúkame pár typov, ako vajíčka uvariť a ošúpať tak, aby ti to nezabralo veľa času a nezničil sa ich vzhľad.

skrupiny od vajicok_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako uvariť vajíčka, aby sa nezničili pri šúpaní?

Aj keď si sa nad tým ešte možno nikdy nepozastavil, je veľmi dôležité dobre si vybrať vajíčka, ktoré chceš variť. Vajíčko, ktoré chceš pripraviť na tvrdo, by malo byť aspoň jeden až dva týždne staré. Čerstvé vajcia netuhnú tak dobre ako staršie, ani pri dlhšom varení. Preto je lepšie použiť tie staršie. Čerstvé vajíčka použi napríklad pri príprave koláčov, praženice či polievky.

Staršie vajíčka sa ľahšie šúpu, pretože ich vnútorná membrána sa postupne oddeľuje od bielka v dôsledku prechodu oxidu uhličitého cez škrupinu.

Na uľahčenie nasledovného šúpanie škrupín pridaj do vody, v ktorej vajíčka varíš, pol lyžičky sódy bikarbóny a 1 lyžičku soli alebo octu. Po pridaní týchto ingrediencií do vody, tam prebehne chemická reakcia.

Po pridaní sódy bikarbóny sa voda zmení na zásadité prostredie, čo pomôže vnútornej membráne vajíčka sa mierne oddeliť od bielka. Soľ zvýši hustotu vody, čo môže znížiť riziko popraskania vajíčok. Ocot vo vode znižuje pH a pri prasknutí vajíčka zabezpečí rýchle zrážanie bielka, takže sa nevyleje do vody vo veľkom množstve.

Ako rýchlo ošúpať vajíčka?

Olúpať 1-2 vajíčka nemusí byť zdĺhavý proces, no ak ich potrebuješ pripraviť viac, určite sa ti zíde nejaký lajfhek na urýchlenie.

Použi lyžicu

Zdroj: Vedelisteze.sk

Vajíčka po uvarený ochlaď v studenej vode a nechaj prechladnúť. Po vychladnutí vajíčka poklep širšou stranou o kuchynskú dosku a lyžicou vypáč škrupinu. Lyžicu pomaly vopchaj hlbšie pod škrupinu a tá sa jednoducho oddelí. Ty budeš mať potom krásne a hlavne neporušené vajíčko.

Použi nádobu s vodou

ďalším jednoduchým trikom, ktorým ošúpeš aj viac vajíčok naraz, je použitie nádoby a vody. Vajíčka vlož do nádoby, zalej vodou, zavri ju a silno ňou pretrep. Po chvíli uvidíš ako sa z vajíčka pekne oddelia škrupiny. Tento trik ti pomôže ošúpať viacero vajec naraz. Záleží len od toho, ako veľkú nádobu máš.

Zdroj: Vedelisteze.sk

Tento trik funguje na tom princípe, že pri pretrepaní nádoby s vajíčkami a vodou dochádza k nárazom vajíčok. Tieto nárazy pomáhajú narušiť a oddeliť škrupinu od vajíčka. Voda v nádobe zároveň pomáha minimalizovať riziko príliš silných nárazov, ktoré by mohli poškodiť bielok, a zároveň pôsobí ako „lubrikant“, ktorý napomáha oddeleniu škrupiny od povrchu vajíčka.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.