Každý z nás aspoň raz za čas pripravuje vajíčka na tvrdo. či ich už používaš pri príprave šalátu alebo pri chystaní chlebíčkov, ich príprava sa nezdá byť zložitá. Avšak často sa stáva, že buď bielko alebo žĺtok nie sú dostatočne dobre pripravené.
Klasické metódy varenia často vedú k príliš tuhému bielku alebo prevarenému žĺtku. Vedci však nedávno objavili inovatívny spôsob, ako pripraviť vajce, tak aby boli ideálne uvarené, avšak príprava tohto pokrmu trvá 32 minút. Počul si už o tejto metóde?
Dokonalé varené vajíčko? Toto je nová metóda varenia vajec
Aj keď všetci sme už niekoľkokrát varili varené vajíčka, asi sme nikdy nevedeli, že to nerobíme úplne správne. Portál scimex.org zdieľa nový výskum vedcov z Communications Engineering, ktorý hovorí o tom, že ak chceš dosiahnuť dokonalé uvarené vajíčka, je treba ich variť 32 minút. Nejde však iba o obyčajné varenie.
Vedec Pellegrino Musto spolu so svojimi kolegami, najprv simulovali proces takéhoto varenia vajec vo výpočtovom softvéri na dynamiku tekutín. Simulácie navrhli metódu, ktorá hovorí o tom, že najlepšie uvarené vajíčka práve vtedy, ak ich budeš variť striedavo vo vriacej a vlažnej vode.
Vriaca voda by mala mať 100 stupňov Celzia, a tá vlažná by mala mať okolo 30 stupňov Celzia. Pri tejto metóde je dôležité, aby si vajíčko premiestňoval každé 2 minúty po dobu 32 minút. Túto metódu otestovali aj v reálnom živote a nazvali ju „periodické varenie“.
„Periodické varenie“ vajec
Vajíčka, ktoré boli takto varené, mali mäkký žĺtok na štýl sous vide čiže žĺtok, ktorý sa rozteká. Bielko malo príjemnú konzistenciu, niečo medzi vajíčkom sous vide a vajíčkom namäkko. Počas varenia sa teplota bielka pohybovala medzi 35 až 100 stupňov Celzia. Zatiaľ čo teplota bielka bola konzistentne okolo 67 stupňov Celzia.
Hlavnou podstatou nesprávneho varenia vajíčok je to, že keď varíme vajíčka pri teplote 100 stupňov Celzia, žĺtok úplne stuhne. Ak zase varíme vajíčko pri teplote okolo 60 až 70 stupňov Celzia vo vodnom kúpeli počas jednej hodiny, čiže na sous vide, bielko ostane nedovarené.
Problémom je, že žĺtok a bielok v slepačích vajíčkach sa varia pri dvoch rôznych teplotách. Zatiaľ čo k správnemu uvareniu bielka je treba teplota 85 stupňov Celzia, pri varení žĺtka ti postačí teplota 65 stupňov Celzia. Pri „periodickom varení“ sa teploty jednotlivých častí vajíčka približujú k tejto úrovní teplôt.
Táto metóda varenia vajec, okrem rovnomerného uvarenia poskytuje aj vyšší nutričný obsah polyfenolov, čiže mikroživín, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie.
Aj keď ti táto metóda pomôže dokonale uvariť vajíčka a obsahuje väčšiu dávku nutričných hodnôt, ich zdĺhavý proces prípravy nie je práve vhodný pri príprave jedál počas osláv či sviatkov. V každom prípade, ak máš chuť ochutnať dokonalé vajíčko a dostatok času na jeho prípravu, tak už vieš ako na to.