krajanie cibule
Zdroj: Vedelisteze.sk
Domácnosť, Jednohubky, Recepty

Vieš, ako správne skladovať cibuľu? Toto sú dôvody, prečo ti často vydrží kratšie, než by mala

Cibuľa patrí medzi potraviny, ktoré používame prakticky každý deň. V našej kuchyni má nenahraditeľné zastúpenie. Pravdepodobne aj ty pri kúpe cibuli kúpiš hneď kilogram či dva, prípadne viac.

Cibuľazväčša dlhú trvanlivosť, kľudne ti môže vydržať aj dva, tri mesiace alebo dlhšie, ak je správne skladovaná. Ak si ale teraz hovoríš, že takúto cibuľu by si chcel vidieť, tak vedz, že si ju nesprávne skladoval.

Možno sa ti už niekedy stalo, že si siahol po cibuli a vybral si takú, ktorá bola prezretá či rovno už pokazená. Väčšinou je problém v skladovaní, keď ti nevydrží dlhšiu dobu.

Cibuľa nepatrí do chladničky, vyhni sa jej

V prvom rade si povedzme, kde by si cibuľu nemal skladovať. Mnoho ľudí, ako príde zo supermarketu, tak cibuľu vloží do chladničky v domnienke, že vydrží dlhšie.

Je tam ale viacero problémov. V nej totiž stráca svoje vlastnosti a rýchlejšie sa kazí. Ak sa pýtaš prečo, tak je tu hneď niekoľko dôvodov.

Prvým z nich je vysoká vlhkosť v chladničke. Keď cibuľa absorbuje vlhkosť, tak začne mäknúť a môže začať aj proces hnitia.

To ale nie jediný proces, ktorý sa deje s cibuľou v chladničke. Okrem toho stráca svoju typickú chrumkavosť a jej chuť sa môže zmeniť na menej intenzívnu a nevýraznú. Taktiež treba povedať, že kombinácia chladu a vlhkosti podporuje vznik plesní a baktérií.

Výnimka potvrdzuje pravidlo

To ale neplatí, ak chceš skladovať už spracovanú cibuľu. V tomto prípade by si ju mal dať do chladničky. Ideálne do vzduchotesnej nádoby a tak, aby bola skladovaná pri teplote približne 4 °C. Spotrebovať by si ju mal následne do jedného až dvoch dní.

cibula krajanie_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Určite cibuľu ale nenechaj na kuchynskej doske dlhšie ako dve hodiny pri izbovej teplote. To vedie k množeniu baktérií.

Ako by si mal správne skladovať cibuľu

Dostatok prístupu k vzduchu

Cibuľa by mala mať v prvom rade prístup k čerstvému vzduchu. Mal by si si teda vyhnúť jej skladovaniu v uzavretých boxoch. Ideálne je, keď zvolíš košík alebo nádobu, cez ktorú môže prúdiť vzduch. Môžeš ešte použiť aj sieťové tašky.

Dostatočné vetranie je dôležité, pretože chceme dosiahnuť, aby bola cibuľa suchá. Určite sa vyhni plným plastovým vreckám, v ktorých by nemali byť skladované, pretože zvyšujú vlhkosť a bránia cirkulácii vzduchu.

Suché a tmavé miesto

Ďalšou premennou je suché a tmavé miesto. Najlepšie je preto cibuľu skladovať v špajze bez prístupu slnečného svetla, kde je teplota spravidla o niečo nižšou, ako vo zvyšku domácnosti. Ak by si chcel vyšperkovať ideálnu teplotu, tak by si cibuľu mal skladovať napríklad v pivnici. Ideálna teplota na skladovanie cibule je totiž okolo 7-12°C.

Tmavé miesto by malo byť preto, lebo svetlo podporuje klíčenie. Cibuľa obsahuje fotoreceptory, ktoré reagujú na svetlo. Keď cibuľa zaznamená svetlo, tieto receptory aktivujú hormonálne procesy, ktoré spúšťajú klíčenie. Okrem iného v kombinácii s vyššou teplotou a vlhkosťou vytvára optimálne podmienky na klíčenie.

Dôležité tiež je, aby si cibuľu udržal ďaleko od vody, lebo cibuľa ju dokáže absorbovať, čo spôsobí, že začne skôr plesnivieť.

Ak nemáš špajzu, tak ju skla duj napríklad v skrini alebo v krajnom prípade v zásuvkách.

Neskladuj ju z ďalším ovocím či zeleninou

Rovnako dôležité je povedať, že niektoré druhy ovocia či zeleniny vylučujú látky, ktoré podporujú dozrievanie zeleniny či ovocia naokolo. Ak je napríklad skladovaná blízko iných ovocia, ako sú jablká či banány, môže absorpcia etylénu podporiť jej klíčenie.

Rovnako treba povedať, že niektoré typy zeleniny vylučujú vlhkosť, čo cibuľa, ako už vieš, nemá rada. Ide napríklad o zemiaky. Ak ich budeš skladovať bok po boku, cibuľa časť vlhkosti absorbuje a začne sa ti skôr kaziť.

Ako skladuješ cibuľu ty? Daj nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.