Zaujímavosti

Viete, ako vyzerali niektoré potraviny pred ich genetickou modifikáciou?

Keď nabudúce zahryznete do melóna alebo do klasu kukurice, spomeňte si, že nie vždy vyzerali tak chutne ako teraz.

Genetická modifikácia potravín nie je nič zriedkavé. Okrem vylepšovania ich odolnosti sa napríklad ovocie a zelenina často upravovali, aby neobsahovali zrnká, aby boli väčšie, šťavnatejšie, a teda chutnejšie a aby sa lepšie predávali….

Niekoľko príkladov:

Divý melón

Táto maľba zo 17. storočia nezobrazuje melón tak, ako ho poznáme dnes. Maliar, Giovanni Stanchi, dnešný melón totiž nikdy nevidel.

Moderný melón

Vyzerá inak, chutnejšie. Má krajšiu- červenšiu farbu. Niektorí ľudia si môžu myslieť, že melóny vyzerajú odlišne, pretože ten z maľby nebol dozretý, no čierne zrnká napovedajú, že zrelý bol.

Divý banán

Prvé banány boli známe už približne pred 7000 rokmi. Moderné banány sú z dvoch druhov Musa acuminata a Musa balbisiana, ktoré mali veľké, tvrdé zrnká.

Moderné banány

V porovnaní s pôvodnými banánmi vyzerajú tie dnešné oveľa chutnejšie. Neobsahujú veľké zrnká a vraj majú tiež viac vitamínov.

Divý baklažán

Počas svojej „histórie“ si baklažán prešiel viacerými tvarmi a farbami ako je biela, azúrová, purpurová a žltá. Niektoré z prvých druhov baklažánov, boli „kultivované“ v Číne. Pôvodné verzie mali tŕne.

Moderný baklažán

Šľachtenie baklažán zbavilo tŕňov a dodalo mu podlhovastý tvar a krásnu farbu.

Divá mrkva

Prvá mrkva bola pestovaná v 10. storočí v Perzii a Malej Ázii. Mala veľký koreň purpurovú farbu.

Moderná mrkva

Korene sa počas rokov takmer stratili, zostala len časť, ktorá je určená na spotrebu. Mrkva tiež dostala oranžovú farbu.

Divá kukurica

Snáď najlepším príkladom šľachtenia je severoamerická kukurica cukrová, ktorá bola vyšľachtená z ťažko jedlého druhu. Pôvodne bola suchá asi ako surové zemiaky.

Moderná kukurica

V súčasnej dobe je kukurica 1000-krát väčšia a ľahšie sa šúpe. Až 6,6% z nej sa skladá z cukru, v porovnaní s pôvodným druhom, ktorý obsahoval len 1,9%.

Divá broskyňa

Broskyne boli voľakedy malé, podobné čerešniam. Chutili zemito a mierne nasladlo.

Moderná broskyňa

Dnes je broskyňa 64-krát väčšia, o 27% šťavnatejšia a o 4% sladšia.

.src

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.