kava
Jednohubky, Ľudské telo, Zaujímavosti

Viete, ktorá káva je najzdravšia? Príprava kávy, druhy zrna a teplota majú významný vplyv na jej zdravotné prínosy

Podľa štúdie ZOE, najväčšej svetovej štúdie o výžive, môže správne vybraná káva zlepšiť zdravie čreva. Štúdia PREDICT1 odhalila silnú koreláciu medzi konzumáciou kávy a prítomnosťou určitých prospešných baktérií v čreve, čo naznačuje, že káva by mohla byť kľúčom k dosiahnutiu optimálneho zdravia.

„Čo považujeme za najzdravšiu kávu, závisí od viacerých faktorov, vrátane osobnej citlivosti na kofeín, zdravotných cieľov a individuálnych potrieb súvisiacich s úzkosťou alebo spánkom,“ hovorí predstaviteľ ZOE. Americký úrad pre potraviny a liečivá tvrdí, že denne je bezpečné prijať až 400 miligramov kofeínu, čo je ekvivalent približne 4-5 šálok kávy, hoci každý človek metabolizuje kofeín rozdielne.

Z hľadiska varenia kávy a jej prípravy existujú variácie, ktoré môžu vplývať na jej zdravotné prínosy. Typ praženia, od svetlého po tmavé, ovplyvňuje chuťový profil kávy a obsah polyfenolov, ako je kyselina chlorogénová, ktorá môže chrániť pred zápalom a znižovať riziko cukrovky typu 2 a srdcových ochorení.

Dôležitým faktorom je tiež druh použitého zrna, zrná Arabica sú známe svojím sladším a komplexnejším profilom, zatiaľ čo robusta poskytuje silnejšiu chuť a vyšší obsah kofeínu.

Pridanie mlieka alebo mliečnych alternatív môže tiež ovplyvniť nutričný profil kávy. Napríklad rastlinné mlieka môžu poskytnúť káve krémovú textúru bez pridania nasýtených tukov, ktoré sú typické pre mliečne výrobky.

Dôležitú úlohu hrá aj spôsob prípravy kávy

Najnovšie výskumné zistenia odhalili, že spôsob prípravy kávy môže významne ovplyvniť jej obsah antioxidantov, ktoré sú kľúčové pre ochranu buniek pred poškodením. V štúdii, ktorá analyzovala štyri rôzne techniky prípravy kávy a to espresso, filtrovanú kávu, french press a aeropress, sa zistilo, že káva pripravená pomocou aeropressu obsahovala najvyššie hladiny antioxidantov. Naopak, espresso a káva z french pressu ukázali najnižšie hladiny týchto prospešných látok.

Napriek rozdielom v metódach prípravy však výskumníci zdôraznili, že všeobecné hladiny antioxidantov boli stále veľmi vysoké a pre zdravie prospešné. Vedci tiež skúmali, ako veľkosť porcie ovplyvňuje množstvo prijatého kofeínu a chuťovú intenzitu kávy, pričom menšie porcie poskytovali menej kofeínu a jemnejšiu chuť, čo môže byť výhodné pre ľudí citlivých na kofeín.

Ďalší záver štúdie poukázal na to, že pridávanie mlieka alebo cukru do kávy môže zhoršiť jej zdravotné benefity tým, že zvyšuje obsah nasýtených tukov a cukrov. Výskumníci odporúčajú obmedzenie týchto doplnkov alebo použitie zdravších alternatív, ako je med alebo stévia, hoci tieto tiež vyžadujú ďalší výskum na posúdenie ich dlhodobých účinkov.

Zaujímavosťou je, že aj spôsob, akým je káva podávaná, či už horúca alebo ako studený nápoj môže mať vplyv na jej zdravotné prínosy. Studená káva má jemnejšiu chuť, zatiaľ čo horúca príprava môže zvýšiť extrakciu kyselín a aktivitu polyfenolov, ktoré sú známe svojimi protizápalovými účinkami.

Štúdia bola súčasťou širšieho výskumu skupiny ZOE, ktorá sa zameriava na podporu rozmanitosti črevného mikrobiómu. Profesor Nicola Segata, jeden z autorov štúdie, poukázal na silnú koreláciu medzi konzumáciou kávy a zložením črevného mikrobiómu, čo naznačuje, že káva môže byť prospešná pre črevné zdravie.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.