Pri uchovávaní ovocia, zeleniny a iných potravín je často naším prvým inštinktom umiestniť ich do chladničky, aby sme predišli ich rýchlemu znehodnoteniu. Aj keď je pravda, že niektoré potraviny, ako napríklad mrkva, bobuľové ovocie a väčšina syrov, by mali byť uložené v chladničke, neplatí to vždy pre všetky produkty, vysvetľuje portál treehugger.com.
Štúdie ukázali, že nízka teplota a vysoká vlhkosť v chladničke môžu mať negatívny vplyv na niektoré druhy čerstvých potravín. To znamená, že by sme mali venovať pozornosť tomu, ktoré potraviny skutočne patria do chladničky a ktoré by mali nájsť svoje miesto na policiach v špajzi. Tu je niekoľko príkladov potravín, ktoré by mohli mať lepšie podmienky na uchovávanie mimo chladničky.
Paradajky sú jedným z týchto potravín, ktoré by mali zostať mimo chladničky, aby si zachovali svoju lahodnú chuť. Táto chuť je výsledkom cukrov, kyselín a prchavých chemických zlúčenín, ktoré sa v chladnom prostredí nevytvárajú správne. Preto je lepšie nechať paradajky mimo chladu. Podobný osud čaká aj uhorky, baklažány a papriky. Toto tropické ovocie nepotrebuje chlad a príliš nízke teploty môžu spôsobiť nežiaduce efekty na ich textúre.
Cibuľa, šalotka a cesnak sú ďalšie potraviny, ktoré nemusia byť v chladničke. Na rozdiel od pažítky, mladej cibuľky, ktoré sú priateľmi chladného prostredia, tieto druhy uprednostňujú suché a chladné miesto mimo chladničky.
Zemiaky a sladké zemiaky by mali byť tiež skladované mimo chladničky. Nízke teploty spôsobujú pri surových zemiakoch, že tráviaci enzým s názvom invertáza rozkladá cukor sacharózu na glukózu a fruktózu a to môže počas varenia vytvárať chemikáliu akrylamid, ktorá je spájaná s rakovinou.
Tekvice, melóny či bylinky. Aké je ich optimálne miesto na skladovanie?
Letné ovocie ako broskyne, slivky a čerešne by mali dozrievať pri izbovej teplote a až potom by sa mali skladovať v chladničke. Celým a nenakrájaným melónom sa zvyčajne darí najlepšie mimo chladničky. Akonáhle sú v chladničke, majú tendenciu sa rozpadať a vysychať. Takže, aby zostala ich chuť zachovaná, je potrebné melóny skladovať pri izbovej teplote. Po rozkrojení by ste však mali melóny skladovať v chladničke maximálne tri až štyri dni.
Jesenné a zimné tekvice, vrátane orechov a gaštanov, si tiež zachovávajú lepšiu chuť, keď sú skladované mimo chladničky. Avokádo by malo zas ísť do chladničky až vtedy, keď je zrelé a hrozí, že sa zmení na kašu. Predtým by malo byť skladované mimo nízkych teplôt vašej chladničky.
Bazalka je ďalším citlivým potravinovým produktom, ktorý by sa nemal uchovávať v chladničke príliš dlho. Je lepšie ju udržiavať vo vode, čo predlžuje jej životnosť. Bazalka neznáša chlad, preto je najlepšie ju skladovať pri izbovej teplote. Takže, ak chcete zabezpečiť čo najlepšiu chuť a kvalitu svojich potravín, uistite sa, že tieto položky zostanú mimo chladničky. Vaše jedlá budú chutnejšie a váš priestor bude lepšie využitý.