Spoločnosti Memphis Meats sa podarilo „vypestovať“ reálne mäso z kmeňových buniek zvierat. Hovädzie, bravčové aj kuracie mäso od tejto spoločnosti ponúka rovnaké nutričné hodnoty i chuť ako mäso kúpené v supermarkete, ale bez nevyhnutného zabíjania zvierat.
Umelé mäso prináša mnoho výhod
Vieme, že to môže znieť zvláštne, ale pred odpísaním umelého mäsa aspoň zvážte výhody. O chuti tohto mäsa by vás mohlo presvedčiť aj toto video.
Pestovanie mäsa z kmeňových buniek umožňuje kontrolovať množstvo tuku vo výslednom produkte a tak vytvoriť čo najzdravšie a nutrične bohaté mäso. Vďaka sterilnému laboratóriu sa netreba obávať antibiotík, iných patogénov a kontaminantov.
Pri tejto produkcii netrpí žiadne zviera
Samozrejme, ďalším dôležitým aspektom je, že produkovanie takéhoto mäsa nespôsobuje bolesť a utrpenie žiadnemu zvieraťu a jeho produkcia vo veľkom by znížila potrebu chovať zvieratá často v nevyhovujúcich podmienkach.
Nakoniec je tu ďalšia výhoda oproti klasickej produkcii mäsa. A to dopad na životné prostredie. Niektoré zdroje uvádzajú, že chov zvierat vo veľkom je najväčším znečisťovateľom našej planéty. Oveľa väčším ako spaľovanie fosílnych palív. Toto pri produkcii mäsa z kmeňových buniek nehrozí.
Syntetické mäso má určite potenciál. Proces výroby je oveľa zdravší a humánnejší oproti konkurencii. No len čas ukáže, či tento odvážny projekt bude schopný prežiť.