Viete, ako zachrániť presolenú polievku či mäso, alebo ako zachovať vaše jedlo teplé do príchodu hostí?
1
Tvrdé mäso
Kúpili ste si niekedy mäso, ktoré vyzeralo dobre a kvalitne, no varilo sa veľmi ťažko a dlho a aj tak zostalo tvrdé a ťažko sa žulo?
Použite ovocie
Jablko, ananás, mango alebo hruška. Ošúpte ovocie, nakrájajte ho na kúsky a mäso pripravujte pokryté týmito kúskami ovocia. Ovocné šťavy sú skvelé na zjemnenie mäsa.
Použite saké
Pripravte si marinádu z cibule, jablka, pridajte olivový olej a saké. Mäso v tejto marináde nechajte cez noc a ráno pripravte.
Použite citrón
Marinovanie mäsa v citrónovej šťave počas 30 minút pred varením je skvelá pomoc, aby bolo oveľa mäkšie.
2
Presolená polievka
Pokiaľ ste nasypali do polievky príliš veľa soli, nemusíte ju vylievať! Ešte sa dá zachrániť:
Voda
Najjednoduchšia cesta, ako polievku zachrániť, je pridať vodu a potom polievku ešte chvíľu povariť. No táto pomoc môže ovplyvniť chuť polievky a potom nemusí byť výrazná.
Ryža
Na presolenú polievku zaberá aj malý sáčok naplnený ryžou. Vložte sáčkovú ryžu do hrnca, ryža soľ vsiakne do seba.
Cukor
Niektorí kuchári tiež používajú cukor, aby opravili chuť. Stačí umiestniť kocku cukru na lyžicu a dať ju do polievky. Počkajte, kým sa cukor nerozpustí a pridajte ďalší kúsok. Toto niekoľkokrát zopakujte, kým polievka nechutí príliš slaná.
Zemiaky, cestoviny, …
Potraviny ako zemiaky či cestoviny môžu tiež pomôcť absorbovať soľ. Pokiaľ sú už aj v polievke nejaké zemiaky, pridajte ešte zopár a nechajte variť.
3
Silná cibuľová chuť
Ak si recept vyžaduje cibuľu a vy nemáte radi jej ostrú chuť, namočte ju najprv nakrájanú do studenej vody.
4
Presolené mäso
Kyslá smotana vám môže pomôcť vyvážiť prebytok slanosti v mäse. Položte mäso do misky s kyslou smotanou a nechajte vychladiť. Aj nesolená obloha je spôsob, ako zachrániť jedlo.
5
Presolená zelenina
Zelenina bude menej slaná, ak do nej pridáte pár najemno nasekaných rajčín a povaríte spoločne s ostanou zeleninou Aby ste odstránili prebytočnú soľ z varenej zeleniny, môžete na ňu naliať vodu a variť spolu s ňou.
6
Spálené mäso
Ak sa vám pripečie mäso, odrežte pripálenú vrstvu a mäso naďalej pečte, no najlepšie na druhej panvici. Spálenej arómy a chuti sa zbavíte vďaka horúcemu mlieku.
7
Party doma
Udržať horúce jedlo teplé a studené potraviny studené až kým všetci neprídu je náročné. Našťastie, riešenie je pomerne jednoduché. Pomôže, ak schladíte alebo zohrejete taniere a jedlo dáte na ne. Teplé taniere dajte na 5 minút do rúry a taniere na studené jedlá do chladničky.
8
Vývar s veľkým množstvom tuku
Ak je vo vývare príliš veľa tuku, dajte ho do chladničky, aby vychladol. Počkajte, kým tuk stuhne na vrchu a potom ho odstráňte s lyžičkou.