Poznáme ďalšiu potravinu, ktorá má schopnosť pomáhať mozgu pracovať efektívnejšie a hlavne organizmu cítiť sa lepšie – kyslé uhorky.
Výskum univerzity vo Virgínii zistil, že prirodzene fermentované potraviny zvyšujú v organizme hladinu serotonínu, chemickej látky zodpovednej za stav našej nálady. Serotonín ovplyvňuje chuť, pamäť, proces spánku, učenia i termoreguláciu. Mnohokrát je zjednodušene považovaný za hormón, ktorý prispieva k pocitom šťastia a spokojnosti. Sérotonín má vplyv na naše každodenné emócie, prispieva k celkovému pocitu pohody. S nedostatkom serotonínu sa najčastejšie spája depresia. Tvorbu serotonínu v mozgu je možné podporiť aj inak ako len pomocou liečiv. To, čo by mali docieliť antidepresíva, na to nám stačia obyčajné kyslé uhorky.
Zdravý žalúdok vedie k zdravému mozgu
Ľudia s tráviacimi problémami trpia úzkosťou a depresiou oveľa častejšie. Ako isto vieme, črevá kontrolujú prehĺtanie, trávenie, vstrebávanie živín a vylučovanie. Čo je tiež fascinujúce, črevá komunikujú s mozgom. Pri problémoch v tráviacom trakte odosielajú mozgu signály, že niečo nie je v poriadku, čo vedie k záchvatom a zmenám nálady. Sterilizované potraviny i nálev z nich znamenajú veľa prospešného pre črevá i mozog. Obsahujú značné množstvo zdravých baktérií – probiotík – ktoré majú pozitívny vplyv nielen na trávenie, ale tiež na úzkostné poruchy. Okrem toho tiež posilňujú imunitný systém.
Jedzte viac fermentovaných výrobkov
Vďaka procesu kvaseniu sa tvorí vitamín B12, ktorý bojuje proti stresu. Okrem blahodarného vplyvu na psychiku človeka majú nakladané potraviny aj ďalšie zdravotné výhody – dodávajú organizmu vitamíny a minerály a množstvo iných zdraviu prospešných látok. Najideálnejšie je ich konzumovať predovšetkým v chladnom období, pretože podporujú imunitu. Okrem kyslých uhoriek či inej nakladanej zeleniny by sme si mali dopriať jogurty, kefír, kyslú kapustu či horkú čokoládu. Nezabúdajte, že aj tu platí všetko s mierou.
zdroj: lifehack.org