Určite sa vám už stalo, že ste boli na opekačke a na pár sekúnd ste sa odvrátili od taniera s jedlom, a ako ste sa pozreli späť, tak tam bola mucha, ktorá si pochutnávala na vašej špekačke! No skutočne si odhryzla z vášho jedla alebo nie?
Znie to možno nechutne, no mucha v skutočnosti môže „len“ vyvrátiť natrávenú potravu alebo vám napľuť na tu vašu, vysvetľuje portál theconversation.com.
Ako muchy konzumujú potravu?
Poznáme približne 100-tisíc druhov múch, no ani jedna nemá zuby, takže odhryznúť si z vášho jedla nemôže a ani žuť žiadnu pevnú potravu. Ich ústočká sú ako špongiová slamka. Akonáhle pristanú na vašom jedle, musia uvoľniť tráviace šťavy, aby skvapalnili potravu, ktorú môžu potom prehltnúť.
Niektoré muchy s cieľom, aby dostali do žalúdka čo najviac potravy, sa snažia znížiť množstvo tekutín v už skonzumovanom jedle. Preto vyvracajú potravu a akonáhle sa odparí časť vody, tak túto „pochúťku“ znova skonzumujú. Nechutné, že?! No takto to vymyslela matka príroda.
Ďalšou zaujímavosťou je, že muchy nemusia dostať potravu do úst, aby ju ochutnali. Hneď ako pristanú, pomocou receptorov na nohách odhalia, či sú na niečom výživnom alebo nie. Možno ste si všimli, že mucha si šúcha nohy o seba, ako keď sa hladný zákazník chystá zhltnúť jedlo. Nerobí to len tak a nie je to ani žiaden tik. Hovorí sa tomu grooming – mucha sa v podstate čistí vrátane chuťových senzorov na štetinách a jemných chĺpkoch nôh, aby mala lepšiu predstavu o tom, čo je v potrave, na ktorú pristála.
Mali by ste sa zbaviť jedla, na ktoré pristála mucha?
Keď mucha pristane na vašom jedle, pravdepodobne to nebude jediná vec, na ktorú počas dňa pristála. Muchy často sedia na rozkladajúcom sa jedle, ktoré je plné mikróbov. Určite ste ale videli sedieť aj na výkaloch. Moc vyberavé nie sú. Preto na nohách môžu prenášať rôzne baktérie, čo je oveľa viac nebezpečné, ako ich sliny. Niektoré mikróby môžu spôsobiť choroby, ako je cholera alebo týfus. Ale ak mucha nezostane na vašom jedle dlhšie ako niekoľko sekúnd, šanca na prenos mikróbov je nízka a vaše jedlo je pravdepodobne v poriadku. No aby ste znížili riziko prenosu baktérií a následného vzniku chorôb, tak by ste mali časť jedla, kde pristála, odstrániť.
Sú muchy na niečo dobré?
Pľuvanie na jedlo a šírenie chorôb znie nechutne, ale muchy nie sú zlé. V skutočnosti plna dôležitú úlohu v prírode. Keď budete nabudúce vonku, tak pozorne sledujte, koľko múch navštívi kvety, aby získali nektár. Sú dôležitou skupinou opeľovačov a mnohé rastliny potrebujú muchy, aby im pomohli rozmnožovať sa.
Rovnako treba povedať, že muchy sú tiež dobrým zdrojom potravy pre žaby, jašterice, pavúky a vtáky, takže sú cennou súčasťou ekosystému.
Možno ste to nevedeli, ale niektoré muchy sa používajú aj v medicíne. Napríklad lekári používajú červy – mladú, nezrelú formu múch – na odstránenie rozkladajúceho sa tkaniva z rán.