Nová štúdia publikovaná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics od Elsevier zistila, že konzumácia iba jedného jedla za deň je spojená so zvýšeným rizikom úmrtnosti u dospelých starších ako 40 rokov. Štúdia ukazuje, že preskočenie raňajok súvisí s vyšším rizikom úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia, zatiaľ čo vynechanie obeda alebo večere je spojené s celkovou vyššou úmrtnosťou. Aj jedinci, ktorí denne zjedia tri jedlá, sú ohrození vyššou úmrtnosťou, ak zjedia dve susedné jedlá v čase kratšom alebo rovnajúcom sa 4,5 hodiny.
Autor štúdie Yangbo Sun, MBBS, PhD z Oddelenia preventívnej medicíny na The University of Tennessee Health Science Center, Memphis, upozorňuje, že výsledky štúdie sú dôležité pre veľký segment dospelých, ktorí nemajú správne návyky stravovania. Zatiaľ čo sa periodické hladovanie propaguje ako riešenie pre chudnutie, zistenia tejto štúdie naznačujú, že jedinci, ktorí zjedia iba jedno jedlo za deň, majú väčšiu pravdepodobnosť úmrtia ako tí, ktorí majú viac jedál denne.
Výskumníci analyzovali údaje z viac ako 24 000 amerických dospelých starších ako 40 rokov, ktorí sa zúčastnili Národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES) medzi rokmi 1999 a 2014. Autori výskumu dospeli k záveru, že jedinci, ktorí zjedia menej ako tri jedlá denne, sú pravdepodobnejšie mladší muži, majú menšie vzdelanie a nižší rodinný príjem, fajčia, konzumujú viac alkoholu, trpia nedostatkom potravín a konzumujú menej výživných potravín či viac snackov.
Na základe týchto zistení odporúčajú výskumníci, aby jedinci zjedli aspoň dve až tri jedlá rozložené počas dňa.
Podľa Wei Bao, MD, PhD, vedúceho výskumníka z Katedry epidemiológie na Univerzite v Iowe, sú výsledky významné aj po zohľadnení faktorov ako fajčenie, užívanie alkoholu, úroveň fyzickej aktivity, energetický príjmu či kvalita stravy. Avšak, zdôraznil, že zistenia štúdie neimplikujú kauzalitu, keďže sú založené na pozorovaniach verejných údajov. Napriek tomu dodal, že výsledky majú zmysel z metabolického hľadiska.
Nepravidelná konzumácia jedla zhoršuje metabolické procesy
Dr. Bao vysvetlil, že vynechanie jedál môže viesť k väčšiemu príjmu energie v jednom čase, čo môže zhoršiť reguláciu metabolizmu glukózy a viesť k následnému metabolickému zhoršeniu. To by mohlo vysvetliť aj spojenie medzi kratším časovým intervalom medzi jedlami a úmrtnosťou, pretože kratší interval medzi jedlami znamená príjem väčšieho množstva energie v kratšom čase.
Dr. Bao tiež spomenul, že ich výskum poskytuje cenné dôkazy o spojení medzi stravovacími návykmi a úmrtnosťou v súvislosti s časovaním jedál a dĺžkou denného prandialného obdobia.
„Náš výskum prispieva k veľmi potrebným dôkazom o súvislosti medzi stravovacím správaním a úmrtnosťou v kontexte načasovania jedla a trvania dennej prandiálnej periódy.“, hovorí Bao.