vyberanie kliesta
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Jednohubky, Mýty, Zvieratá

Dorastie kliešťovi zvyšok tela, keď po jeho odstránení vám zostanú v koži jeho nožičky? Toto ste asi nevedeli!

Mnohí z nás veria viacerým poverám a mýtom, ktoré nám vštiepili ešte v detstve. Možno aj vám rodičia hovorili, že ak sa budete pozerať do mikrovlnky, tak oslepnete. Nie je to pravda. Prípadne, keď budete cikať v bazéne, tak sa voda zafarbí. Ani toto nie je založené na pravde. Tých mýtov, ktorým veríme aj v dospelosti, je obrovské kvantum.

Poďme sa pozrieť ale na ďalšiu zaujímavú tému, ktorou sú kliešte. Na mysli máme tie drobné chrobáky, ktoré sa schovávajú vo vysokej tráve a čakajú na príležitosť, kým sa zachytia na svojej obeti, na ktorej budú parazitovať. Určite ste už počuli, že ak kliešťa neodstránite správne, a zostanú vám jeho nožičky zaseknuté v koži, tak mu dorastie zvyšok tela. Je tomu ale skutočne tak?  Poďme sa na túto tému pozrieť spolu bližšie s webom mentalfloss.com.

Koľko krvi dokáže vycucať kliešť

S nástupom letných mesiacov, sa môžeme stretnúť vo zvýšenej miere aj s kliešťami. Obzvlášť, ak zvykneme čas tráviť v parkoch či lesoch.  Asi nikoho neprekvapí, že kliešť je parazit, ktorý sa živý krvou. Len pre zaujímavosť, kliešte majú potenciál zvýšiť svoju hmotnosť približne 200-krát, keď sa začnú kŕmiť vašou krvou. Nebojte sa ale, že by vás „vycucal“. Hovoríme o 7 ml krvi, ktorú dokáže skonzumovať v priebehu pár dní.

„Kliešte používajú špeciálne háčiky na svojich ústach, ktoré im umožňujú pevne sa uchytiť na pokožku hostiteľa a udržať sa tam počas dlhého kŕmenia, ktoré môže trvať niekoľko dní​.“

Mimochodom, vedeli ste, ako kliešť dokáže prenášať choroby?

Po prichytení na kožu, kliešť vstrekuje sliny s anestetikom, takže hostiteľ necíti bolesť. Je to dokonalá kamufláž! Tieto sliny obsahujú tiež látky proti zrážaniu krvi, vďaka tomu krv môže neustále tiecť. Následne kliešť pomocou svojho kŕmneho aparátu nasáva krv, pričom do hostiteľa môžu byť prenesené patogény(baktérie, vírusy, parazity). Kliešť je parazit, ktorý môže prenášať rôzne choroby, ako sú napríklad lymská borelióza, kliešťová encefalitída a ďalšie.

Doraste kliešťovi telo, ak ho odtrhneme?

Vráťme sa ale späť k téme, či kliešťovi dorastie zvyšok tela, ak sa vám ho nepodarí riadne odstrániť. Krátka odpoveď je, že nie, ide o mýtus. Tento nesprávny názor môže viesť k zbytočnému strachu a nesprávnemu zaobchádzaniu s kliešťami.

Samozrejme, neznamená to, že by sme mali kliešťa, keď sa na nás prisaje, odtrhnúť. Zvyšky jeho tela môžu spôsobiť miestny zápal alebo infekciu, preto je dôležité miesto sledovať.

„Správne odstránenie kliešťa je kľúčové pre minimalizáciu rizika infekcie.“

Okrem iného treba povedať, že mnoho ľudí kliešťov vyberá nesprávne. Možno aj vy ho vytáčate, kým sa „nepustí“. Aj keď tento spôsobuje funguje, tak nie je správny.

kliest
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI

Práve jeho vytáčanie je často dôvodom, prečo vám v koži zostanú po ňom zvyšky. Okrem iného, nemali by ste používať ani rôzne oleje či mastičky, aby ste sa kliešťa zbavili. Dôvodom je, že keď kliešť pocíti stres, môže začať vypúšťať viac svojich slín do hostiteľa. Tieto sliny môžu obsahovať patogény, čo zvyšuje riziko prenosu infekcie.

Po správnosti, by ste mali jemne, ale pevne ťahať kliešťa smerom nahor a von z pokožky.

Kde vznikol mýtus, že kliešť vám dorastie, ak ho odstránite nesprávne?

Odpoveď na túto otázku nie je tak jednoduchá. Tento mýtus môže pochádzať z ľudových rozprávaní a tradičných metód, ktoré sa snažili vysvetliť, čo sa stane, keď sa kliešť neodstráni správne. Niektorí ľudia si možno mysleli, že ak časť kliešťa zostane v koži, môže to viesť k tomu, že zvyšok tela dorastie, podobne ako u niektorých iných živočíchov, ktoré majú schopnosť regenerácie​

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.