akvaholizmus
Jednohubky, Ľudské telo, Zaujímavosti

Počul si už o akvaholizme? Zisti, či aj ty netrpíš touto závislosťou, o ktorej si možno ani netušil, že existuje!

Pravdepodobne si už počul slovíčko „alkoholizmus“. Ide o pomerne rozšírený pojem, ktorý hovorí o probléme s nadmernou konzumáciou alkoholu.

Akvaholizmus je termín používaný na opis nadmernej konzumácie vody, ktorá môže viesť k zdravotným problémom. Ide o stav, keď človek pije vodu vo veľkom množstve, často viac, než telo potrebuje, čo môže narušiť rovnováhu elektrolytov v tele. Tento stav je známy aj ako vodná intoxikácia a môže mať vážne následky na zdravie vrátane záchvatov, kómy alebo dokonca smrti, vysvetľuje web uhhospitals.org.

Denné odporúčania pre príjem pitnej vody sa môžu líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako sú vek, pohlavie, fyzická aktivita a klimatické podmienky. Vo všeobecnosti sa však odporúča pre mužov vypiť denne približne 3,7 litra vody denne a pre ženy približne 2,7 litra vody denne.

Tieto odporúčania zahŕňajú aj tekutiny prijaté z jedla a iných nápojov, nielen z čistej vody. Je dôležité si uvedomiť, že individuálne potreby môžu byť rôzne a že najlepším indikátorom správneho hydratovania je farba moču. Svetlá, bledožltá farba naznačuje dostatočnú hydratáciu, zatiaľ čo tmavšia farba môže signalizovať potrebu zvýšiť príjem tekutín.

Ako sa vypočítava správne množstvo vody, ktorú by sme mali denne vypiť?

Existuje niekoľko metód na určenie správneho množstva vody, ktoré by sme mali denne piť. Jedna z najjednoduchších metód zahŕňa výpočet na základe telesnej hmotnosti. Odborníci odporúčajú vypiť približne 0,033 litra vody na kilogram telesnej hmotnosti denne. Takže osoba vážiaca 70 kg by mala denne vypiť približne 2,3 litra vody.

Hydratácia je kľúčová pre mnoho telesných funkcií, vrátane regulácie teploty, transportu živín a odstraňovania odpadových látok. Nedostatok vody môže viesť k dehydratácii, ktorá spôsobuje únavu, závraty a zhoršenie fyzického a duševného výkonu.

Ako trpia tvoje orgány nadmerným pitím vody?

Nadmerné pitie vody môže mať významný vplyv na rôzne orgány a systémy tela. V mozgu môže opuch buniek viesť k záchvatom, kóme a v extrémnych prípadoch až k smrti. V svaloch môže nerovnováha elektrolytov spôsobiť kŕče a slabosť. Zvýšený objem krvi zvyšuje tlak na srdce a krvné cievy, čo môže viesť k vysokému krvnému tlaku a srdcovému zlyhaniu. Obličky a pečeň sú preťažené, čo znižuje ich schopnosť správne filtrovať a vylučovať toxíny. Tieto účinky poukazujú na potrebu regulácie príjmu vody.

Nadmerné pitie vody tak môže spôsobiť stav nazývaný hyponatriémia, kde sa zriedi obsah sodíka v krvi. Toto vedie k pohybu vody do buniek, vrátane mozgových buniek, čo spôsobuje ich opuch. Môže to vyvolať príznaky ako bolesti hlavy, nevoľnosť, únava, zmätok a svalové kŕče. V závažných prípadoch môže hyponatriémia viesť k záchvatom, strate vedomia alebo smrti. Okrem toho trpia aj tvoje obličky, ktoré sú schopné spracovať približne liter vody za hodinu, takže konzumácia väčšieho množstva vody v krátkom čase je riziková​.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.