kufor bakterie postel_titulka
Jednohubky

Prečo by si nikdy nemal položiť kufor na hotelovú posteľ? Na tieto nepríjemnosti, ktoré to môže spôsobiť, nikto nemyslí

Pravdepodobne to robíš aj ty, keď cestuješ na pracovnú cestu alebo dovolenku a dorazíš do hotela po dlhej ceste, často prvou vecou, ktorú urobíš, je, že položíš kufor na posteľ, aby si sa vybalil. Tento zvyk majú mnohí, no asi si netušil, že nie je tak zdravý a môže byť potenciálne aj nebezpečný. Viacero výskumov a odborníkov na hygienu upozorňuje na niekoľko dôvodov, prečo by si sa mal tomuto vyvarovať.

Prečo kufor na posteľ nepatrí?

Keď ideš na dovolenku, asi málokedy myslíš na nepríjemnosti, ako je napríklad choroba. Jedným z najväčších rizík, ktoré súvisia s položením kufra na posteľ, je prenos baktérií, vírusov a iných mikroorganizmov.

Kufre často prichádzajú do kontaktu s rôznymi povrchmi, od podláh na letiskách až po chodníky a taxíky. Nehovor viac o kolesách na kufre, ktoré môžu byť obzvlášť špinavé, keďže sa dotýkajú najviac kontaminovaných povrchov. Položením kufra na posteľ môžeš tieto nečistoty a mikroorganizmy preniesť priamo na miesto, kde budeš spať.

Podľa štúdie vykonanej na University of Arizona sa na povrchoch kufrov môžu nachádzať baktérie ako E. coli alebo staphylococcus, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, vrátane infekcií kože alebo tráviaceho traktu. Tieto baktérie môžu prežiť na povrchoch niekoľko dní, čím sa zvyšuje riziko, že sa dostanú do kontaktu s tvojim telom a do tvojho organizmu.

Na tvojom batohu sa môžu poľahky zachytiť stovky tisíc baktérií, ukázala štúdia vedcov z Reckitt. Výskumníci sa pozreli na to, koľko baktérií je na kufroch, a výsledok ich šokoval. Tvoj kufor môže obsahovať porovnateľné množstvo baktérií, ako nájdeš  na podlahe verejnej toalety.

„Detegované baktérie zahŕňali E. coli a iné črevné baktérie, ktoré môžu spôsobovať vážne zdravotné problémy, vrátane infekcií čriev.“

„Baktérie sú všade,“ uviedol Dr. Igor Ignatovich, vedúci mikrobiológ z Reckitt’s Lysol Pro Solutions. „Predmety, ktoré by sme ani nepovažovali za rizikové, môžu často slúžiť ako významní prenášači baktérií, ako ukázala naša štúdia.“, doplnil.

Ani posteľ nemusí byť super čistou

Ďalším dôvodom, prečo by si mal byť opatrný, je prítomnosť ploštíc. Na to by si si mal dať extra pozor, ak hotel, v ktorom sa nachádzaš, nevyzerá na 100 % v poriadku. Ploštice sa často skrývajú v hoteloch, najmä na posteliach a v matracoch. Ak položíš kufor na posteľ, môže sa stať, že si ploštice odnesieš so sebou domov. Týchto drobných parazitov sa zbavíš len ťažko a okrem uštipnutia, ti môžu spôsobiť aj psychické stresy spojené s ich likvidáciou, doplňuje web smartertravel.com.

Preto odborníci odporúčajú kufor nikdy neklásť na posteľ alebo iné mäkké povrchy. Namiesto toho by si mal využiť pevný povrch, ako je stolička či taburet. Niektoré hotely dokonca poskytujú špeciálne stojany na kufre, ktoré sú navrhnuté tak, aby minimalizovali kontakt s kontaminovanými povrchmi.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.