stary pes_titulka
Zaujímavosti, Zvieratá

Vníma ťa tvoj pes viac ako svojho rodiča alebo pána?

Vedel si, že so psami zdieľame jednu domácnosť už niekoľko tisíc rokov? Aby sme boli presní, tak psov sme domestikovali pred viac ako 18-tisíc rokmi.

Možno aj ty máš doma psa, s ktorým ste najlepší kamaráti. Určite dobre vieš, že keď na neho skríkneš, tak zväčša sa bojí a potdá sa. Rozmýšľal si ale niekedy nad tým, ako ťa tvoj pes vníma? Si pre neho priateľ, rodič alebo jeho pán? Poďme sa nižšie pozrieť na túto tému bližšie.

Sme pre psov rodičia či skôr ich páni, ktorí majú nad nimi moc?

Štúdie ukazujú, že psy vytvárajú so svojimi majiteľmi silné väzby, ktoré sú v mnohých ohľadoch podobné vzťahu medzi dieťaťom a rodičom. Napríklad štúdia z Univerzity veterinárnej medicíny vo Viedni, na ktorú upozornil web thescienceexplorer.com, zistila, že dospelé psy sa k svojim opatremócovateľom správajú podobne ako ľudské deti k svojim rodičom.

Mnohé štúdie naznačujú, že psy vykazujú správanie veľmi podobné správaniu malých detí voči rodičom. Keď sú psy vystrašené, automaticky hľadajú svojich majiteľov ako zdroj bezpečia a istoty, podobne ako to robia malé deti voči svojim rodičom​.

Tento fenomén má aj pomenovanie, volá sa „secure base effect“, čo znamená (pozn. efekt bezpečnej základne), že pes sa cíti bezpečnejšie a sebavedomejší v prítomnosti svojho majiteľa, podobne ako dieťa, ktoré hľadá pocit bezpečia v prítomnosti rodiča.

Experimenty ďalej odhalili, že psy sú viac motivované pri vykonávaní rôznych úloh, keď je na blízku ich majiteľ. To naznačuje, že psy sa spoliehajú na svojich majiteľov ako na zdroj istoty a pohodlia. Je to podobné, ako keď deti hľadajú oporu v rodičoch.

Ďalšie výskumy ukázali, že pre psa nie sme len zdrojom potravy. Napríklad štúdie neurovedcov ukázali, že psy rozpoznávajú a uprednostňujú vôňu svojho majiteľa pred ostatnými pachmi. Pri vystavení vôni svojho majiteľa sa aktivuje časť mozgu zodpovedná za odmenu, čo naznačuje silný pocit pripútanosti k človeku, približuje web breedingbusiness.com.

Okrem toho, psy často reagujú na zvuky ľudí či naše emócie podobným spôsobom, ako to robia vo vzťahu deti k rodičom. Čo je ďalší dôkaz toho, že psy prežívajú k svojim pánom podobné pocity, aké prežívajú deti smerom k rodičom.

Existuje viacero názorov na to, ako nás vnímajú psy

Druhým dychom treba ale povedať, že názory na túto tému sa rôznia. Časť vedcov je toho názoru, že psy nemajú rovnaký koncept rodičovstva ako ľudia. Kým psy dokážu rozpoznať svoju biologickú matku na základe vône aj po dlhšej separácii, nezdá sa, že by mali rovnakú emocionálnu alebo sociálnu koncepciu rodiča, akú majú ľudia​, píše web animalwised.com. Psy nás však stále vnímajú ako dôležitý zdroj ochrany, starostlivosti a bezpečia. Inými slovami, ide iný, no podobný vzťah.

Na druhej strane, niektorí majitelia psov a odborníci veria, že psy nás môžu považovať za rodičov v tom zmysle, že prejavujú správanie podobné tomu, ktoré pozorujeme u detí. Napríklad hľadajú u nás ochranu, útechu a reagujú na naše hlasové pokyny​. Ich správanie, ako je nasledovanie nás po celom dome, vyhľadávanie našej prítomnosti v neistých situáciách alebo prejavovanie smútku pri našej neprítomnosti, naznačuje silnú emocionálnu závislosť a puto.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.