chrapanie
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Jednohubky, Ľudské telo

Môžeš počuť sám seba chrápať? Toto si o svojom tele a jeho fungovaní asi netušil

Určite sa ti už stalo, že niekto v tvojom okolí chrápal a teba tým zobudil. Prípadne, si nevedel zaspať, keď niekto vedľa teba chrápal.

Rozmýšľal si ale niekedy nad tým, či človek, ktorý chrápe, sa môže počuť?

Najprv si ale povedzme, čo to vlastne chrápanie je a ako vzniká. Chrápanie je zvuk, ktorý vzniká pri prechode vzduchu cez zúžené dýchacie cesty počas spánku. Teraz môžeš počuť naokolo seba množstvo zvukov, technicky by si teda mal počuť aj chrápanie.

Otázkou teda je, môže človek počuť vlastné chrápanie, resp. má nejakú superschopnosť, ako dokáže tento zvuk odfiltrovať? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.

Počujú sa chrápajúci ľudia?

Určite sa ti už stalo, že si chrápal, no nevedel si o tom. Tvoj kamarát, partner či súrodenec, ti ráno nadával, že sa nedalo vedľa teba spať, lebo si chrápal, ty si ale tvrdil, že nie. Vedz, že v skutočnosti svoje je chrápanie takmer prakticky nemožné počuť. Je to paradox, lebo ty sám vydávaš tento zvuk, pričom tvoje uši sú doslova len pár centimetrov od zdroja zvuku. Ako je to ale možné?

Keď spíš, tvoj mozog obmedzuje schopnosť prijímať senzorické informácie. Ak nevieš, čo sú to senzorické informácie, tak ide o podnety, ktoré mozog prijíma z našich zmyslov, teda zraku, sluchu, čuchu, chuti či hmatu.

Technicky to funguje ako šteklenie, kedy sám seba nemôžeš poštekliť, no niekto druhý ťa môže. Tento proces je riadený talamom, časťou mozgu, ktorá je zodpovedná za prenos motorických a zmyslových informácií do mozgovej kôry. Týka sa to aj zvuku chrápanie, ktorý považuje za neohrozujúci. Chrápanie je považované za „neškodný“ zvuk, a preto ho tvoj talamus ignoruje, aby ťa nerušil počas spánku. To umožňuje mozgu prejsť spánkovými cyklami s minimálnym vyrušovaním.

Počas REM fázy spánku sa schopnosť tvojho mozgu spracovávať zvuky zníži asi o 40 %. Pre lepšiu predstavu, ak je tvoje chrápanie hlasné ako 60 decibelov (dB), čo je približne úroveň normálnej konverzácie, tvoj mozog ho počas REM vníma ako približne 36 dB, takmer šepot, vysvetľuje web smorescience.com. Aby sme ale boli presní, technicky svoje chrápanie počuješ, je ale vysoko nepravdepodobné, že si ho všimneš. Všetko to závisí od toho, ako hlboký máš spánok.

„Je v tom istá irónia, že zvuk, ktorý môže prebudiť ostatných celú noc, neruší pôvodcu zvuku.“

Výnimkou ale, kedy môžeš počuť svoje chrápanie, je situácia, keď sa nachádzaš v plytkom alebo ľahkom spánku a dôjde k tomu, že ťa chrápanie na chvíľu prebudí.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.