vojenske lietadlo
Jednohubky, Zaujímavosti

Vieš, prečo vojenské lietadlá používajú vrtuľové motory namiesto prúdových motorov, ktoré sa pokladajú za efektívnejšie?

Pri pohľade na nebo si pravdepodobne už videl stovky lietadiel. Vedel si, že bežne lietajú vo výške okolo 10 až 12 kilometrov? Je to preto, lebo vzduch v tejto výške je redší a to im umožňuje lietať s nižším odporom. Zároveň v takejto nadmorskej výške je výrazne nižšia teplota, ktorá pomáha ochladiť motory lietadla. Zaujímavosťou ale je, že ak by letelo vo výške nad 12 kilometrov, tak by pilotom potenciálne hrozilo, že stratia kontrolu nad lietadlom. Dôvodom je až príliš riedky vzduch.

Poďme sa ale pozrieť na ďalšiu zaujímavú tému, ktorou je, prečo vojenské lietadlá používajú väčšinou vrtuľové motory namiesto prúdových.

Aké výhody majú prúdové motory?

Komerčné lietadlá väčšinou používajú prúdové motory. Tento typ motorov umožňuje lietadlám dosahovať vysoké rýchlosti. Napríklad Boeing 737 alebo Airbus A320, dosahujú cestovné rýchlosti okolo 800–900 km/h, čo je oveľa rýchlejšie ako vrtuľové lietadlá.

Rovnako treba povedať, že prúdové motory fungujú efektívnejšie vo veľkých výškach, kde je vzduch redší a odpor menší.

V neposlednom rade prúdové lietadlá sú optimalizované na prelety na dlhé vzdialenosti. Keďže môžu letieť rýchlejšie a vyššie, ich prevádzka na dlhých trasách je efektívnejšia.

Rovnako treba povedať, že prúdové motory, ktoré sú umiestnené vo vnútri motorového puzdra, spôsobujú menej vibrácií a hluku než motory s vonkajšími vrtuľami. Mimochodom, ak by ťa zaujímala téma, či turbulencie môžu spôsobiť pád lietadla, tak sme sa jej venovali podrobne v tomto článku.

Prečo vojenské lietadlá používajú hlavne vrtuľové motory

Vojenské lietadlá nebrázdia naše nebo tak často ako komerčné. No možno si ich už videl, napríklad na vojenských prehliadkach. Ak si sa dobre pozeral, tak si si určite všimol, že majú väčšinou vrtuľové motory. Rozmýšľal si niekedy nad tým, prečo je tomu tak?

Vo väčšine prípadov sa vrtuľové motory považujú za menej efektívne. Ako to ale býva zvykom, tak výnimka potvrdzuje pravidlo. A tou výnimkou je práve vojenské využitie.

Armáda totiž využíva lietadlá odlišným spôsobom v porovnaní s komerčným letectvom.

Nie je jedno v akej výškach lietadlo letí

Hlavným faktorom, ktorý hrá v prospech vrtuľových motorov, je ich lepšia účinnosť pri nižších rýchlostiach a nadmorských výškach. Na rozdiel od prúdových motorov, ktoré sú optimalizované pre vysoké rýchlosti a vyššie nadmorské výšky, turbovrtuľové motory umožňujú lietadlám lietať efektívnejšie na nižších letových hladinách, čo je ideálne pre vojenské operácie, ako sú transporty, letecká podpora a výsadkové misie, približuje web highskyflying.

Turbovrtuľové motory, ktoré poháňajú lietadlá ako C-130 Hercules, sú známe tým, že spotrebujú menej paliva pri nižších rýchlostiach, čo ich robí výhodnými pre dlhšie misie a menej nákladnú prevádzku.

Na vzlet a pristátie potrebujú menšiu dráhu

Ďalším dôležitým faktorom je, že na svoj vzlet, resp. pristátie, nepotrebujú tak veľkú dráhu v porovnaní s komerčnými lietadlami. To je pre vojenské lietadlá neoceniteľné, keďže často operujú v oblastiach s obmedzenou infraštruktúrou. Častokrát tento typ lietadiel dokonca nepotrebuje ani špeciálnu úpravu dráhy, aby pristálo, resp. odletelo preč.

Lepsie manévrovateľnosť pri nízkych rýchlostiach

Tam ale výhody tohto motora nekončia. Ako sme vyššie spomínali, tak vojenské lietadlá často operujú v nižších výškach v porovnaní s komerčnými lietadlami. Vrtuľové motory umožňujú lietadlám mať lepšiu kontrolu a schopnosť reagovať na zmeny terénu či počasia.

Rovnako umožňujú zostať dlhodobo vo vzduchu pri nízkych rýchlostiach, čo je ideálne pre podporu pozemných operácií a presné bombardovanie​.

Lepšia spotreba paliva

Vo všeobecnosti sa prúdové motory považujú za efektívnejšie. Veľa ale závisí od spôsobu používania lietadla. Vrtuľové lietadlá spotrebujú menej paliva v porovnaní s prúdovými motormi pri nižších rýchlostiach a nadmorských výškach.

Lacnejšie náklady na údržbu

Samozrejme, ide aj o náklady. Servis vrtuľových motorov je lacnejší. Vrtuľové motory sú známe svojou jednoduchosťou a menším počtom pohyblivých častí v porovnaní s prúdovými motormi.

Poznáš aj ty iné dôvody, prečo vojenské letectvo preferuje tento typ lietadiel? Daj nám o nich nižšie vedieť v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.