vracanie pocit ze ti je zle
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Jednohubky, Ľudské telo, Zaujímavosti

Vieš, prečo ti býva zle a nevoľno, keď cestuješ v protismere? Toto je dôvod, prečo sa to deje, a mal by si o tom vedieť

Niektorí z nás zažívajú nevoľnosť pri cestovaní v protismere v dopravných prostriedkoch, čo je typická reakcia súvisiaca s kinetózou, známou ako cestovná nevoľnosť. Možno sa pýtaš, prečo je tomu tak. Tento jav je spôsobený najmä konfliktom medzi signálmi, ktoré prijíma náš mozog z očí a vnútorného ucha, čo môže viesť k nepríjemným symptómom, ako sú závraty, nevoľnosť, potenie či dokonca zvracanie, približuje web clevelandclinic.org.

Čo sa deje v mozgu, keď sedíš v opačnom smere jazdy?

Keď sedíš v protismere, tvoje oči zaznamenávajú pohyb okolitých objektov, čo signalizuje mozgu, že sa hýbeš. Avšak tvoj vestibulárny systém, ktorý je zodpovedný za udržiavanie rovnováhy a informuje telo o pohybe, môže vnímať, že sedíš na mieste. Tento nesúlad medzi vizuálnymi a fyzickými vnemami vedie k zmätku v mozgu, ktorý spúšťa pocit nevoľnosti​.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k nevoľnosti pri cestovaní v protismere, je nemožnosť predvídať pohyby vozidla. Keď sedíš v smere jazdy, tvoje oči sledujú cestu a môžu predpovedať zákruty, zrýchlenie alebo brzdenie, čo pomáha mozgu pripraviť sa na zmenu polohy tela. Avšak v protismere tento predvídací mechanizmus chýba, čo ako už asi tušíš, zvyšuje tvoj diskomfort pri cestovaní, dopĺňa web thenakedscientists.com. Inými slovami, je ti zle.

Kinetóza je bežná najmä pri deťoch vo veku 2 až 12 rokov, ako ale už asi vieš, tak postihuje aj dospelých ľudí, hoci nie v takej miere.

Medzi ďalšie faktory, ktoré zvyšujú náchylnosť na tento stav, patrí rodinná predispozícia, migrény, tehotenstvo či hormonálne zmeny u žien​.

bolest hlavy
Zdroj: Robin Higgins z Pixabay, úprava Vedelisteze.sk

Zaujímavé je, že podľa niektorých štúdií majú ženy citlivejší sluch, čo ich robí náchylnejšími na niektoré typy nevoľnosti, napríklad môže u nich dôjsť k nevoľnosti spôsobenej nízkofrekvenčným hlukom, ktorý môže vyvolávať nevoľnosť aj v prípade, že sedia v relatívne tichom prostredí​, píš web Neuroscience News.

Ako si pri nevoľnosti v dopravných prostriedkoch pomôcť?

Prevencia je kľúčová pri zmierňovaní príznakov kinetózy. Otázkou ale je, ako na to? Odporúča sa sedieť v smere jazdy a pokiaľ možno vyhýbať sa čítaniu alebo používaniu elektronických zariadení počas cesty, keďže tieto činnosti môžu zvyšovať rozpor medzi tým, čo vnímajú oči a telo. Samozrejme, to nie je ale možné vždy.

Potom pozeranie na horizont alebo na vzdialené objekty pomáha mozgu lepšie spracovať pohyb, čo zmierňuje symptómy. Cítiť sa o niečo lepšie ti môže dýchať čerstvý vzduch, preto by si si mohol otvoriť okno, ak je to možné.

Ak ti je ale vážne zle, tak môžeš siahnuť aj po rôznych liekoch. Ako ale určite dobre vieš, tak lieky nie sú to „pravé orechové“ a preto by si po nich mal siahnuť, že keď je „zle“. Antihistaminiká, ako napríklad dimenhydrinát, sú často odporúčané na zmiernenie symptómov kinetózy. Treba ale povedať, že tieto lieky môžu spôsobovať ospalosť, preto by si mal brať ohľad na výber správneho druhu lieku, ktorý neohrozí tvoju pozornosť.

K dispozícii sú aj špeciálne prírodné náplaste, ktoré sa aplikujú za ucho niekoľko hodín pred cestou a pomôžu ti tak predchádzať nevoľnosti​. Síce sa nevoľnosť pri sedení v protismere nepovažuje za život ohrozujúci stav, no môže výrazne znížiť tvoj komfort cestovania. Ak si nevieš pomoci, tak lieky a rôzne prípravky, ti môžu pomôcť predísť tomu, aby ti bolo zle.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.