palenie pod pazuchou
Jednohubky, Ľudské telo

Prečo ťa niekedy deodorant v podpazuší páli či štípe? Toto by si mal vedieť

Určite nikto nechce zapáchať. Vedel si, že v skutočnosti pot nie je vinníkom toho, že môžeš páchnuť, ale baktérie, ktoré s ním reagujú. Proti tomu, aby sme smrdeli, používame rôzne deodoranty. Fungujú na princípe maskovania nepríjemných pachov a časti ich neutralizácie.

Možno si už aj ty ale zažil pocit pálenia alebo štípania v podpazuší po tom, ako si si nastriekal deodorant, čo je nepríjemný a prekvapivo častý problém. Aj keď je deodorant primárne určený na ochranu pred nepríjemným zápachom a potením, jeho aplikácia môže mať niekedy nepriaznivé vedľajšie účinky.

Či už používaš klasické tuhé, sprejové deodoranty, antiperspiranty alebo čisto prírodné varianty bez hliníka, niekedy môže dôjsť k podráždeniu kože v podpazuší. Rozmýšľal si niekedy, čo toto podráždenie spôsobuje?

Prečo ťa páli podpazušie, keď si tam nastriekaš deodorant?

Jedným z hlavných faktorov je zloženie deodorantu. Aj keď produkt neobsahuje hliník, čo je bežná zložka antiperspirantov, môžu byť v ňom prítomné iné látky, ktoré dráždia pokožku.

Vonné zložky, syntetické alebo prírodné, sú jedným z najbežnejších spúšťačov alergických reakcií. Príklady zahŕňajú éterické oleje, ako sú levanduľa alebo bergamot. Aj keď sa tieto látky považujú za prírodné, môžu byť silnými alergénmi, ktoré spôsobujú zápaly, pálenie a začervenanie pokožky​, vysvetľuje web mindbodygreen.com.

„Tieto látky môžu u citlivejších osôb vyvolať kontaktnú dermatitídu, čo sa prejavuje pálením, začervenaním a svrbením pokožky.“

Zmena pH pokožky

Ďalším dôležitým faktorom je pH pokožky. Podpazušie má prirodzene mierne kyslé prostredie, ale niektoré deodoranty, najmä tie, ktoré obsahujú sódu bikarbónu, môžu toto prostredie zmeniť. Sóda bikarbóna je zásaditá a môže spôsobiť podráždenie, pretože narúša prirodzenú ochrannú bariéru pokožky. Zmena pH môže ovplyvniť mikrobiom v podpazuší, čo vedie k zápalom a už spomínanému pocitu pálenia​.

Sprejové deodoranty sú aplikované pod veľkým tlakom

Používanie sprejových deodorantov môže rovnako prispieť k podráždeniu. Aerosolové deodoranty, ak sú aplikované na pokožku pod vysokým tlakom a pri nízkej teplote, môžu spôsobiť aerosolové popáleniny. Tento jav je spôsobený rýchlym ochladením pokožky, čo vedie k vzniku mikrotrhlín a podráždeniu, ktoré môže byť bolestivé, približuje web epicnaturalhealth.com.

Podráždenie môže byť spôsobené aj oku neviditeľnými faktormi, ako sú drobné trhlinky na pokožke po holení. To si ale asi už postrehol. Ak si aplikuješ deodorant na čerstvo oholenú pokožku, aj keď tam nie sú viditeľné zranenia, môžu mikrotrhlinky na tvojej pokožke pomôcť ingredienciám preniknúť hlbšie do pokožky, kde spustia zápalovú reakciu. Preto sa odporúča počkať aspoň niekoľko hodín po holení, aby sa pokožka upokojila a minimalizoval si tak riziko podráždenia​.

Je toto popálenie nebezpečné?

Ak máš citlivú pokožku, tak sa vo všeobecnosti odporúča používanie hypoalergénnych a neparfumovaných deodorantov, aby si minimalizoval podráždenie. Vo všeobecnosti toto popálenie sa nepokladá za nebezpečné.

Neutralizovať ho môžeš použitím hydratačného krému alebo upokojujúceho gélu s aloe vera. Ak sa ale objavia príznaky ako sú pľuzgiere či opuch, môže ísť o silnejšiu alergickú reakciu alebo chemické popáleniny. V tomto prípade by si situáciu nemal podceniť a mal by si to riešiť s odborníkom.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.