kava
Jednohubky, Ľudské telo, Recepty

Piješ radšej teplú alebo studenú kávu? Líšia sa účinky kávy na tvoje telo v závislosti od jej teploty?

Káva je pre mnohých z nás neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, no každý má svoj vlastný spôsob, ako si ju vychutnávať. Nehovoríme teraz o tom, koľko kávy a kedy vypiješ, ale o jej teplote, pri akej ju konzumuješ. Asi by ťa to nenapadlo, teplá a studená káva, hoci na prvý pohľad sú „rovnakými“, tak v skutočnosti majú na tvoje telo rôzny účinok.

Niekto preferuje vypitie kávy, kým je ešte teplá, inému zas neprekáža, keď mu káva vychladne a popíja ju aj takú. K akému konzumentovi kávy patríš ty? Káva môže mať totižto rôzne benefity v závislosti od teploty a času, kedy ju konzumuješ. Výskumy ukazujú, že oba typy kávy môžu pozitívne ovplyvniť zdravie, avšak každá ponúka určité výhody.

Aké benefity prevažujú pri teplej káve

Ranná šálka čerstvej, horúcej kávy ťa nielenže povzbudí a nakopne a to vďaka obsahu kofeínu, ale prináša aj ďalšie výhody. Horúca káva stimuluje centrálny nervový systém, čo vedie k zvýšeniu energie, bdelosti a zlepšeniu nálady, pričom efekt je najintenzívnejší práve pri čerstvo uvarenej káve. Teplota totiž podporuje rozpustnosť kofeínu, čo umožňuje rýchlejšie vstrebávanie tejto látky. Okrem toho horúca káva obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Vo všeobecnosti horúca káva obsahuje vyššie množstvo antioxidantov, uvádza to štúdia z roku 2018.

„Zistilo sa, že horúce varené kávy majú vyššie koncentrácie celkových titrovateľných kyselín, ako aj vyššiu antioxidačnú aktivitu ako ich náprotivky za studena.“

Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, ktoré môžu spôsobovať bunkové poškodenia a znižovať riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či rakovina. Pravidelná konzumácia teplej kávy môže taktiež znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba, približuje web Health.com.

Teplá káva môže stimulovať metabolizmus o niečo viac ako studená. Príjem teplej kávy môže viesť k lepšiemu tráveniu a zrýchleniu metabolických procesov. Na druhej strane, vysoké teploty môžu zvyšovať kyslosť kávy, čo môže byť problém pre ľudí s citlivým žalúdkom.

Vedeli si, že príliš veľa kofeínu môže mať na teba negatívne účinky? Napríklad nervozita, úzkosť, zvýšený tep a krvný tlak, poruchy spánku a ďalšie. Úrad pre potraviny a liečivá v USA odporúča asi 400 miligramov kofeínu denne. To sú štyri alebo päť šálok kávy. Tento limit by si nemal prekračovať.

V prospech teplej kávy hrá aj to, že keď je káva horúca, tak môžeme cítiť viac aromatických zlúčenín. Inými slovami, vône kávy sú viac intenzívnejšie. Je to spôsobené tým, že teplo napomáha volatilite týchto zlúčenín, čo znamená, že sa ľahšie dostávajú do vzduchu, kde ich môžeš zachytiť nosom.

Studená káva funguje mierne odlišne, nie ale zásadne

Ak káva vychladne, jej vlastnosti sa mierne menia, no aj tak môže ponúknuť isté benefity. Vychladnutá káva má nižšiu kyslosť, čo môže byť šetrnejšie pre citlivý žalúdok.

Tento efekt je podobný ako pri studenej káve známej pod pojmom cold brew, ktorá je menej dráždivá pre tráviaci systém. Navyše, aj keď káva vychladne, zachováva si svoje množstvo kofeínu, takže povzbudzujúci účinok pretrváva. Káva v chladnejšej forme môže byť osviežujúcejšia, najmä počas teplých dní, približuje web ecowatch.com.

Celkovo ale treba konštatovať, že štúdie neodhalili veľké rozdiely v tom, ako ľudské telo reaguje na teplú a studenú kávu.

Káva cold brew sa získava špeciálnou prípravou

Pre tých, ktorí preferujú ešte studenšiu alternatívu, existuje káva typu cold brew, ktorá rovnako poskytuje výhody pre zdravie. Cold brew nie je to isté ako ľadová káva, aj keď obidva nápoje sa podávajú chladené.

Rozdiel spočíva v spôsobe prípravy. Cold brew sa pripravuje lúhovaním mletej kávy v studenej vode po dobu 12 až 24 hodín. Po tomto čase sa nápoj scedí a výsledkom je koncentrovaná káva s jemnejšou a menej kyslou chuťou. Je menej horká ako tradičná káva a má nižšiu kyslosť, čo je výhodné pre ľudí s citlivým žalúdkom. Výskumy ukazujú, že cold brew môže mať rovnako rovnaké protizápalové a antioxidačné účinky ako teplá káva, pričom poskytuje spravidla o niečo viac kofeínu, čo môže pomôcť zvýšiť energiu a zlepšiť kognitívne funkcie.

Taktiež treba povedať, že výskumy naznačujú, že uvoľňovanie arómy sa mení, pokiaľ ide o nápoje, ako je studený nápoj, ktoré sa extrahujú pri nízkych teplotách (v rozmedzí od 22 °C do 5 °C) celé hodiny. Inými slovami, aróma cold brew je intenzívnejšia ako pri „bežnej“ studenej káve.

Okrem toho, cold brew môže byť prospešná aj pri regulácii hmotnosti. Vďaka svojej jemnej a menej kyslej chuti ju ľudia často konzumujú bez potreby pridať cukor alebo mlieko, čo znižuje príjem kalórií.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.