Vedel si, že káva je v súčasnosti tretím najobľúbenejším nápojom na svete? Vieš, ktoré dva sú ešte populárnejšie? Sú to čaj a voda.
História kávy je fascinujúca a plná legiend. Jej pôvod siaha až do 9. storočia a je opradený mýtmi. Podľa jednej z najznámejších legiend objavil kávu pastier Kaldi. Všimol si, že jeho kozy boli po zjedení kávových bobúľ hyperaktívne. Zvedavosť ho priviedla k tomu, že tieto bobule ochutnal aj on.
Svoje zistenie zdieľal s miestnymi mníchmi, ktorí však spočiatku považovali kávu za „diablovo dielo“. Všetko sa ale zmenilo, keď bobule upiekli na ohni. Z ich praženia sa začala šíriť omamná vôňa, ktorú si zamilovali a ktorú milujeme dodnes.
Ako by si nemal pripravovať kávu
Mnohí z nás si ani neuvedomujú, že pri príprave kávy robia chybu, ktorá jej chuť znehodnocuje. Ide o to, že mletú kávu často zalievame priamo vriacou vodou. Možno si teraz hovoríš: „Čo je na tom zlé?“ Odpoveď je jednoduchá – ak takto pripravuješ kávu, okrádaš sa o jej bohatú chuť a jemné arómy. Vriaca voda ničí tieto vzácne zložky a spôsobuje, že káva chutí nepríjemne horko alebo spálene.
Prečo je teplota vody dôležitá?
Dôležitým faktorom pri príprave kávy je teplota vody. Vriaca voda má približne 100 stupňov Celzia, čo je príliš veľa na optimálnu extrakciu kávy. Pri tejto teplote dochádza k „spáleniu“ jemných aróm a uvoľneniu horkých zlúčenín.
To je mimochodom aj jeden z dôvodov, prečo si ľudia vo všeobecnosti myslia, že káva musí byť vždy horkou, nie je to ale pravda.
Ako môžeš pripraviť dokonalú šálku kávy?
Príprava kvalitnej kávy nie je raketová veda, ale vyžaduje trochu pozornosti. Ideálna teplota vody na zalievanie kávy sa pohybuje medzi 90 a 96 stupňami Celzia.
Ak máš kávovar, ktorý to ukazuje teplotu vody, tak si vyhral. Zohrievanie vody jednoducho vypni, keď dosiahne ideálnu teplotu. Potom zalej kávu.
Ak vodu zohrievaš na šporáku alebo jednoducho nemáš kávovar, ktorý ti ukazuje teplotu, tak potom, ako ti vodia zovrie, tak ju zlož z ohňa a nechaj ju okolo 30 až 60 sekúnd stáť, aby sa prirodzene ochladila. Až potom pridaj mletú kávu.
Toto krátke obdobie po zovretí vody jej umožňuje vychladnúť na ideálnu teplotu pre extrakciu, pričom si zachováva dostatok tepla pre optimálne uvoľnenie arómy.
Mimochodom, vedel si, že na prípravu jednej šálky káva (250 ml vody) sa vo všeobecnosti odporúča 7 až 10 gramov mletej kávy, čo sú 1,5 až 2 lyžice? Dôležité je tiež správne dodržať pomer vody a kávy, čo je najčastejšie 1:15 až 1:17 (napr. 1 gram kávy na 15–17 gramov vody). Tento pomer zabezpečí optimálnu extrakciu chutí.