lad v mikrovlnke_1
Zdroj: Vedelisteze.sk
Fakty, Zaujímavosti

Keď dáš ľad do mikrovlnky, stane sa niečo zvláštne

Pravdepodobne aj ty máš doma mikrovlnku a používaš ju každý deň. Hovorili aj tebe v detstve, „Nepozeraj do tej mikrovlnky, lebo oslepneš!“?. Ak áno, a ty tomu dodnes veríš, tak vedz, že ťa klamali. Neoslepneš. Je to mýtus.

Mikrovlnka, hoci ju používa väčšina z nás deň čo deň, tak pre mnohých je stále „záhadou“, ako funguje. Mnoho ľudí napríklad nepozná dôvod, prečo kov v mikrovlnke iskrí. Ak by ťa zaujímalo, prečo sa to deje, dovoľ nám, dať ti do pozornosti tento článok, v ktorom sme sa tejto problematike venovali podrobne.

Prejdime ale k ďalšej zaujímavej téme, ktorou je, prečo ľad v mikrovlnke sa topí pomerne pomaly. Ak by si dal do mikrovlnky dve ľadové kocky a misku s ryžou a dal ich ohrievať, tak po pár minútach ryža bude horúcou, no ľadové kocky zostanú ľadovými kockami aj naďalej. Otázkou je, prečo sa to deje? Poďme sa na túto tému pozrieť bližšie spolu s webom iflscience.com.

lad v mikrovlnke_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako funguje mikrovlnka?

V prvom rade treba vysvetliť, ako funguje mikrovlnka. Mikrovlnka funguje na princípe využitia mikrovĺn, ktoré sú špeciálnym druhom elektromagnetických vĺn. Keď zapneš mikrovlnku, zariadenie vo vnútri, nazývané magnetrón, začne vytvárať tieto mikrovlny. Tieto vlny sa šíria vnútrom mikrovlnky a keď sa dostanú do jedla, začnú pôsobiť na molekuly vody, ktoré sa v jedle nachádzajú.

Mikrovlny spôsobia, že molekuly vody sa začnú veľmi rýchlo pohybovať. Tento pohyb vytvára teplo, pretože molekuly sa trením zahrievajú. Čím viac sa molekuly pohybujú, tým viac tepla sa generuje, a to spôsobí, že sa jedlo zohrieva.

Toto je dôvod, prečo niektoré potraviny s vysokým obsahom vody, je možné uvariť v mikrovlnke, napríklad zemiaky či listovú zeleninu.

Mimochodom, nielen molekuly vody reagujú na mikrovlnku, ale aj rôzne typy ďalších molekúl v jedle, ako sú tuky a cukry. Tie sa správajú podobne ako voda.

Mikrovlnky nie sú „naladené“ na rezonančnú frekvenciu vody. Ide o mýtus

Mnoho ľudí si myslí, že mikrovlny v mikrovlnke sú naladené na špecifickú rezonančnú frekvenciu vody (teda frekvenciu, pri ktorej molekuly vody najviac reagujú a absorbujú energiu). Nie je to ale pravda, ide o mýtus.

Väčšina mikrovlnných rúr používa frekvenciu okolo 2,45 gigahertzov (GHz). Tento mýtus vznikol pravdepodobne preto, že mikrovlnky na tejto frekvencii zohrievajú jedlo obsahujúce vodu, a tak sa nesprávne predpokladalo, že je to práve „rezonančná frekvencia“ vody. V skutočnosti však mikrovlnky využívajú široké spektrum frekvencií na generovanie tepla, a frekvencia 2,45 GHz bola zvolená z praktických dôvodov (ako napríklad dostupnosť frekvenčného pásma) a nie preto, že by bola špeciálne vhodná na zohrievanie vody. Mimochodom, vedel si, že táto frekvencia často spôsobuje, že keď máš v blízkosti mikrovlnky Wi-Fi router a máš zapnutú mikrovlnku, tak že ti bude vypadávať internet. Je to spôsobené interferenciou Wi-Fi signálu, ktorý pracuje na podobných frekvenciách. Vráťme sa ale späť k téme.

Prečo sa ľad v mikrovlnke topí pomaly?

Ako sme vyššie vysvetľovali, tak teplo vzniká hlavne vďaka pohybu molekúl vody v jedle a treniu. Vo všeobecnosti pevné látky sa považujú za dobré vibrátory. Preto napríklad zvuk rýchlejšie prechádza kovom ako vzduchom či vodou.

Predstav si, že molekuly v jedle sú ako malé magnety. Keď na ne pôsobí elektrické pole, začnú sa otáčať a snažia sa orientovať podľa neho. Týmto otáčaním molekuly narážajú jedna do druhej, čím sa ich pohyb stáva čoraz viac neorganizovaným. Tento neorganizovaný pohyb molekúl sa na makroskopickej úrovni prejavuje ako teplo. Čím viac sa molekuly otáčajú a narážajú, tým viac tepla sa generuje.

Avšak molekuly v ľade sú menej schopné rotovať kvôli pevným vodíkovým väzbám medzi molekulami vody. Menej rotácie znamená menej kolízií medzi molekulami, čo vedie k menšiemu množstvu vytvoreného tepla, preto sa ľad v mikrovlnke roztápa pomalšie.

ladove kocky lad
Zdroj: Vedelisteze.sk

Inými slovami, molekuly vody v ľade sú spojené silnými vodíkovými väzbami, ktoré ich držia pevne na mieste a bránia im voľne sa otáčať. Keď sa však ľad začne topiť a vznikne trocha tekutej vody, molekuly vody už môžu rotovať a absorbovať viac energie z mikrovĺn, čo proces topenia urýchli.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.