lego hlava panaka
Jednohubky, Zaujímavosti

Vieš, prečo LEGO panák má dieru v hlave? Stavíme sa, že o hlavnom dôvode netušíš!

Každý z nás, keď bol malý, tak sa hral s legom. Mnohým láska k tomuto typu hračiek zostala dodnes. Možno aj ty sa tešíš na to, keď budeš mať malé dieťa, aby si si mohol pod zámienkou, že mu kupuješ lego, kúpiť  tú vesmírnu loď, ktorú obdivuješ, keď ideš okolo hračkárstva.

Kto vynašiel lego a kedy?

Vedel si, že lego vynašiel stolár menom Ole Kirk Christiansen? Jeho firma vyrábala drevené hračky od roku 1932 v meste Billund. Neskôr, v roku 1949, začal vyrábať prvé plastové stavebné kocky, ktoré boli predchodcom dnešného lega. Išlo o do seba zapadajúce hračky.

V roku 1958 bol patentovaný nový dizajn s výstupkami (tzv. „stud-and-tube“ systém), ktorý umožňuje kockám pevne držať pohromade, ale zároveň sa dajú ľahko rozobrať. Tento moment sa pokladá za kľúčový v histórii spoločnosti Lego.

Odhaduje sa, že spoločnosť ročne vyrobí okolo 36 miliárd lego kociek. Inými slovami 1140 kociek každú sekundu.

Prečo lego panáci majú dieru v hlave?

Čo sa týka lego panáčikov, tak odhady sa rôzne, ale najčastejšie sa spomína, že výrobné linky každoročne opustí okolo 100 miliónov kusov.

Ak si sa hral s lego panákmi, tak určite si si všimol, že majú dieru v hlave. Táto diera nie je ale „obyčajnou dierou“. Pravdepodobne si ju používal na to, aby si k hlave panáka pripevnil napríklad vlasy alebo čiapku. Toto je jeden z účelov, prečo majú dieru v hlavne. Nejde ale o hlavný účel.

Lego vo všeobecnosti je určené pre malé deti od štyroch až siedmych rokov. Samozrejme, na predajných pultoch nájdeš aj lego, ktoré je určené pre mladšie deti, od 1,5 roka. V tomto prípade ide ale o Lego Duplo.

Ide o bezpečnostný prvok

Pravdou ale je, že klasické lego, tie drobné kocky a drobný panáčikovia, sa dostane aj do rúk mladším deťom, ako sú 4 roky. Práve tieto deti radi spoznávajú svet všetkými zmyslami. Ak máš doma mladšieho brata alebo dieťa, tak si si určite všimol, že všetko, čo chytia do ruky, tak si dávajú aj do úst.

Možno už tušíš, kam smerujeme. Telo lego panáka je pomerne malé a ľahko sa môže stať, že ho dieťa omylom prehltne. Ak sa nezasekne, tak „prejde“ druhým otvorom von. No nie vždy sa tak stane.

Niekedy sa môže zaseknúť v krku. Ak by sa zaseklo, tak diera v hlave lego panáka umožňuje dieťaťu, aby mohlo dýchať. Aj keď to nie je komfortné, ale tento drobný detail, môže rozhodnúť o tom, či sa dieťa udusí alebo nie. Inými slovami, ide o bezpečnostný prvok, ktorý prispieva k tomu, aby sa predišlo uduseniu dieťaťa.

Mimochodom, vedel si, že dizajn lego kociek inšpiroval aj vedcov, ktorí dnes pracujú na navrhnutí vybudovania mesačnej základne? S nápadom prišla Európska vesmírna agentúra, ktorá aktuálne pracuje na projekte tlače „3D tehly“ z materiálov, ktoré sú dostupné na Mesiaci, pričom by mali dizajn lega.

Ako je to s tebou, hral si sa s legom, keď si bol dieťa, prípadne, hráš sa s ním ešte dnes? Daj nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.