Ryza_titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek, Recepty

Nevieš variť ryžu? Pridaj do nej túto jednu nezvyčajnú vec a bude ako z učebnice!

Mnohí ľudia majú pred varením ryže rešpekt a na obed či večeru zvolia k mäsu radšej inú prílohu. Určite sa to už aj tebe stalo, varil si ju a buď bola tvrdá alebo mäkká ako blato.

Existuje ale jeden trik, ktorý zaručí, že sa ti ryžu vždy podarí správne uvariť. Pridanie octu pri varení ryže môže znieť prekvapivo, ale v skutočnosti ide o osvedčenú metódu, ktorá dokáže výrazne zlepšiť textúru a kvalitu výsledného jedla, približuje web theproperkitchen.com.

Ako funguje trik s octom v ryži?

Ocot v ryži je účinný pomocník vďaka svojej kyseline octovej, ktorá rozkladá časť povrchového škrobu na zrnkách ryže, čím zabraňuje ich zlepeniu. Tento efekt sa nazýva retrogradácia, čo je proces, pri ktorom sa škrobové molekuly reorganizujú počas varu a následného ochladenia, čo spôsobuje, že ryža zostáva nadýchaná a ľahko sa od seba oddelí, teda nelepí.

ryza a ocot_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Koľko octu je potrebné pridať do ryže?

Pridaním približne jednej čajovej lyžičky bieleho octu na šálku ryže a dve šálky vody dosiahneš optimálnu rovnováhu medzi kyslosťou a textúrou, pričom ocot pôsobí aj ako prirodzený konzervačný prostriedok. Kyslé prostredie vytvárané octom spomaľuje rast baktérií, čo navyše predlžuje trvanlivosť uvarenej ryže a znižuje riziko rýchleho kazenia​. Tento proces tiež neovplyvňuje chuť ryže, pretože malé množstvo octu je v hotovom jedle nepostrehnuteľné, ale pridáva benefity, ktoré ocenia najmä tí, ktorí majú problém s varením ryže.

ryza a ocot.jpg
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pozor si treba dať aj na proces varenia!

Pri varení ryže je ale dôležité nielen to, čo do hrnca pridávaš, ale aj samotný proces varenia. Tradične sa ryža varí s dvojnásobným množstvom vody, ale pridanie octu mierne znižuje množstvo vody potrebnej na dosiahnutie ideálneho výsledku, keďže ocot podporuje lepšie vstrebávanie vlhkosti zrnami​. To znamená, že keď pridáš ocot do ryže, môžeš mierne znížiť množstvo vody, pretože kyselina octová pomáha ryži lepšie absorbovať vlhkosť.

Tradičný pomer vody k ryži je 2:1, ale pri použití octu môžeš vyskúšať o niečo nižší pomer, napríklad 1,75:1 v pomere voda/ryža, čo zabezpečí, že ryža absorbuje dostatok vody bez prebytku a zároveň sa vyhneš riziku jej rozvarenia. Tento znížený pomer pomáha ryži udržať si štruktúru a dosiahnuť nadýchanú konzistenciu, pretože ocot pomáha rozložiť škrob a zabraňuje zlepeniu.

Prečo práve ocot?

Používanie kyselín, ako je ocot, má hlboké korene v tradičnej kuchyni po celom svete. V rôznych kultúrach sú kyslé prísady populárne nielen pre zlepšenie textúry jedál, ale aj kvôli ich konzervačným vlastnostiam. Napríklad v juhovýchodnej Ázii sa ocot používa v horúcich klimatických podmienkach na predĺženie trvanlivosti potravín, zatiaľ čo v európskych kuchyniach sa ocot bežne pridáva do polievok a omáčok na zvýraznenie chuti​. Ďalšou obľúbenou prísadou je citrónová šťava, ktorá má podobný účinok ako ocot.

trik ako vycistit mikrovlnku citronom_priprava citronovej stavy
Zdroj: Vedelisteze.sk

Citrónová kyselina pomáha zmäkčiť ryžu a dodáva jej jemný citrónový podtón, ktorý sa navyše perfektne hodí k rybám alebo morským plodom.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.