preco sa citrony balia do zltych sietok
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Zaujímavosti

Vieš, prečo sa citróny predávajú v žltých sieťkach? O tomto si asi netušil

Určite si už bol neraz v supermarkete a zamýšľal si sa nad rôznymi vecami. Napríklad, prečo sa uhorky predávajú balené po jednom kuse. Vedel si, že hoci to na prvý pohľad nedáva zmysel, tak opak je pravdou? Vďaka tomu, nielenže sú o niečo viac odolnejšie voči fyzickému poškodeniu, ale zároveň plastový obal pomáha predĺžiť ich trvanlivosť a to takmer až o dvojnásobok. Ak sa týmto spôsobom podarí zachrániť najmenej 1 % uhoriek, tak je to viac ekologickejšie, ako keď skončia v koši.

Prejdime ale k ďalšej zaujímavej téme, ktorou je, prečo sa citróny predávajú v žltej (a častokrát aj v zelenej) sieťke. Aký to má význam?

Prečo sa citróny balia do žltej sieťky?

Hneď v úvode ti prezradíme, že pestovatelia citrónov to nerobia len tak. Možno si teraz hovoríš, že žlté sieťky sú lacnejšie na výrobu. Nie je tomu tak. Nemá to nič spoločné s úsporou. Hľadaj za tým psychológiu a túžbu predať čo najviac citrónov, ako to je len možné.

Citróny vyzerajú zrelšie a kvalitnejšie

Pravdepodobne si už nejedenkrát v obchode chytil nejaké ovocie, ktoré bolo napríklad mierne otlčené alebo malo inú nedokonalosť a následne si ho vrátil späť do regálu. Robí to väčšina z nás. Žltá sieťka má ale za cieľ ťa presvedčiť, že ovocie nie je poškodené, hoci môže mať nejaké vady. Ide totiž o optickú ilúziu.

Predajcovia sa týmto spôsobom hrajú s tvojou mysľou a tým, ako tvoj mozog vníma farby. Keď ideš von, a chceš sa páčiť svojmu okoliu, tak je dobré, keď sa farebne zladíš. A toto isté robia aj pestovatelia citrónov. Keď sa žlté (a častokrát aj ešte zelené) citróny umiestnia do žltej (alebo zelenej) sieťky, tak citróny majú tendenciu vyzerať menej otlčené a sviežejšie. Inými slovami, citróny v žltej sieťke vyzerajú kvalitnejšie.

preco sa citrony balia do zltych sietok_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Tento efekt je prítomný aj pri inom ovocí, napríklad pomarančoch, ktoré pestovatelia balia do červených sieťok.

Tento fenomén sa odborne volá „ilúzia konfiet“. V kontexte psychológie tento fenomén označuje stav, kedy je ľudský mozog oklamaný farebnými vzormi, svetlom alebo inými podobnými podnetmi.

Zakrytie vád citróna

Ako sme už vyššie spomínali, tak výrobcovia touto fintou zakrývajú drobné nedostatky na ovocí. Skvelým príkladom, ako to funguje, je, keď si predstavíš napríklad hnedé oškreté auto, ktoré oškrelo iné hnedé auto s identickou farbou. Hnedý lak na poškodenom aute neuvidíš tak výrazne, ako keby do neho narazilo biele auto. Žltá sieťka dokáže zakryť nedokonalosti na citróne.

citron_3
Zdroj: Vedelisteze.sk

Miernu zmenu farby, v tomto prípade napríklad drobný fľak, na prvý pohľad jednoducho neuvidíš.

citron 3 v sietke
Zdroj: Vedelisteze.sk

Mimochodom, všimol si si, že na fotke vyššie sa pozeráš na ten istý citrón, ktorý si videl pred malou chvíľou, a ktorý má hnedý fľak pri stonke? Ak nie, tak to je dôkaz, že „ilúzia konfiet“ skutočne funguje.

Má to aj iné praktické výhody

Samozrejme, baliť citróny do sieťky má aj inú praktickú výhodu. Vďaka tomu, že je ovocie balené v sieťke, tak pristupuje k nemu čerstvý vzduch, čím sa predlžuje jeho čerstvosť a minimalizuje riziko vzniku plesní. A okrem toho prenášať citróny v sieťke je o poznanie ľahšie ako iným spôsobom, napríklad v sáčku, ktorý má tendenciu ľahko sa poškodiť prederaviť.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.