vracia voda_3
Zdroj: Vedelisteze.sk
Fakty, Mýty, Veda a technika

Je viackrát prevarená voda v kanvici škodlivá pre tvoje zdravie? Čo na to hovoria odborníci?

Každý z nás si už robil kávu alebo čaj v rýchlovarnej kanvici. Nie ale vždy minieme všetku vodu, ktorú takto zohrejeme. Možno si postrehol v nedávnej minulosti niekoľko článkov na internete či videí na sociálnych sieťach, podľa ktorých je viackrát prevarená voda škodlivou. Je ale tomu skutočne tak? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.

Predstavuje viackrát prevarená voda pre teba hrozbu?

Ľudia, ktorí šíria správy o tom, že viackrát prevarená voda je škodlivou, najčastejšie argumentujú tým, že viackrát prevarená voda je viac zahustenou rôznymi materiálmi a látkami, ktoré sú pre naše zdravie vo väčšej koncentrácii škodlivé. Zväčša operujú tým, že dochádza k zvýšenej koncentrácií látok ako sú dusičnany, fluór a ťažké kovy. Z určitého uhľa majú pravdu, že dochádza k zvýšenej koncentrácii niektorých látok, je tam ale jedno veľké a zásadné ALE.

vracia voda_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Je takáto voda skutočne škodlivou pre zdravie? Krátka odpoveď znie, že nie. Viackrát prevarená voda nepredstavuje pre tvoje zdravie žiadne hrozbu. Poďme si nižšie vysvetliť, prečo je tomu tak.

Čo sa deje s vodou, keď je viackrát prevarená?

Ako vysvetľujú experti z McGill University, ide o nepodložené tvrdenia, ktorých cieľom je vyvolať strach.

Pre lepšiu ilustráciu si predstav, že v jednom litri vody je 1 ppm fluoridu. Potom z nej použiješ 200 ml, napríklad na prípravu čaju či kávy. To znamená, že prijmeš 0,2 mg fluoridu. Ak teraz necháš vodu vrieť, kým sa neodparí 100 ml…čo by trvalo dlho…a zo zvyšnej vody odoberieš ďalších 200 ml na prípravu ďalšej šálky kávy, prijmeš 0,22 mg fluoridu.

„To je nepodstatný rozdiel.“, hovoria vedci. „Rovnaký argument platí pre akékoľvek iné rozpustené látky vo vode. Naznačovať, že príprava ďalšej šálky kávy z prevarenej vody bude mať akýkoľvek vplyv na zdravie, je absolútny nezmysel.“, doplňujú.

vracia voda_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Tejto problematike sa venovalo aj viacero štúdií. Jedna z nich bola napríklad publikovaná v Journal of Water and Health. Táto štúdia potvrdila, že aj viackrát prevarená voda, je zdravotne nezávadná.

Štúdia došla k záveru, že aj po päťnásobnom prevarení vody sa hladiny niektorých zlúčenín zvýšili len minimálne a neprekročili normy pre pitnú vodu​.

„Kvalita, bezpečnosť a pitnosť opakovane prevarenej vody (RBW) a dlhodobo prevarenej vody (PBW) vedie z času na čas k obavám,..“, píše sa v práci. „Výsledky ale ukazujú, že voda z vodovodu bude stále bezpečná a pitná aj po častom varení alebo po dlhšom varení, pokiaľ spĺňa hygienické normy pitnej vody pred ohrevom. Preto sa v každodennom živote nie je potrebné obávať pitia RBW alebo PBW.“, dopĺňajú.

Inými slovami, nemusíš mať obavy piť viackrát prevarenú vodu, nie je škodlivou.

Prevarenie vody ničí baktérie a vírusy

Ak si uveril teda tvrdeniu, že viackrát prevarená voda je nebezpečnou, tak vedz, že ide o mýtus.

Varenie vody je osvedčený spôsob čistenia vody, vďaka čomu je bezpečnejšia na pitie a varenie. Vysoká teplota ničí patogény, vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za vážne zdravotné problémy, ako je cholera, úplavica či týfus.

vracia voda_3
Zdroj: Vedelisteze.sk

Okrem toho prevarenie vody ničí aj viacero prchavých látok, ktoré majú nižší bod varu. Ide napríklad o chlór či benzén alebo pesticídy, ktoré sa pri varení vody odparujú. Okrem iného prevarená voda, hoci mnohí jej chuť opisujú ako „plochú“, tak v mnohých prípadoch samotnú chuť zlepšuje a to hlavne v situácii, keď v nej eliminuje rôzne mikroorganizmy či už spomínané chemikálie.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.