Zber hríbov je obľúbená činnosť nie jedného človeka, a to nielen z dedinského prostredia. Ich lahodná chuť a príjemná aróma sú skvelým doplnkom do rôznych jedál od hubovej omáčky, cez polievky až po praženicu s hríbmi. Na to aby sme si mohli ich chuť vychutnávať počas celého roka, je treba ich správne uskladniť.
Najobľúbenejším spôsobom, ako ich chuť udržať je vysušiť ich a následne uskladniť. Žiaľ, občas sa stane, že sa na hríboch objaví charakteristický povlak, ktorý signalizuje že nám huby plesnivejú. Aké chyby sme spravili?
Ako huby správne skladovať ?
Hríby môžeme skladovať rôznymi spôsobmi. Ak ich chuť chceme zachovať čo najdlhšie môžeme ich zamraziť, naložiť do slaného alebo octového nálevu alebo vysušiť.
Práve sušenie je najlepší spôsob na dlhodobé skladovanie. Takto spracované hríby vydržia správne uskladnené aj niekoľko rokov. A čo je najlepšie, sušenie sa dá použiť pri všetkých druhoch húb. Hríby môžeš sušiť na vzduchu, v rúre pri nízkej teplote alebo v sušičke potravín.
Takto vysušené hríby následne môžeš použiť pri príprave omáčok na cestoviny, prílohy na chlebíčky či rizota. Pred ich použitím je však dobre skontrolovať, či sa v nádobe na hríboch nenachádza pleseň.
Prečo na sušených hríboch vzniká pleseň?
Aj keď vysušenie hríbov nie je žiadna veda, niekedy to nemusí dopadnúť najlepšie. Daj si pozor, aby si sa vyhol týmto chybám, ktorých sa dopúšťa veľa ľudí. Nezáleží na tom, akým spôsobom hríby sušíš. Rast plesní v nádobe so sušenými hríbmi môže nastať, keď sa medzi hríbmi nachádza poškodený, alebo červami napadnutý kus.
Ak sa v nádobe nachádza, čo i len jeden kus, ktorý je nejako poškodený, znehodnotí to celý obsah nádoby. Druhým častým dôvodom je nedostatočne vysušenie plodín pred ich uskladnením. To sa spája s jednou chybou, ktorej sa dopúšťame pri príprave hríbov na sušenie.
Vyhni sa tejto chybe pri príprave húb na sušenie!
Mnoho ľudí spraví veľkú chybu hneď po tom, čo sa vráti domov z hubárčenia. Vloženie húb do nádoby a ich okamžité umývanie pod studenou tečúcou vodou ich dokáže ovplyvniť.
Takéto umývanie vo všeobecnosti hríbom vôbec neprospieva. Pri príprave hríbov na sušenie, by sa vôbec nemali dostať do kontaktu s vodou. Huby pri kontakte s vodou napučiavajú, a to sťažuje ich následne vysušenie. Namočené huby sa sušia omnoho dlhšie, alebo v tom horšom prípade sa poriadne nevysušia a znehodnotia sa.
Ak sa huby majú správne vysušiť, netreba ich umývať. Nečistoty stačí odstrániť pomocou handričky, špongie či kefky. Nečistoty treba oškrabkať čo najskôr, najlepšie ešte v lese, aby na hríboch nezaschli. Takto sa jednoducho zbavíš nečistôt a huby sa poriadne vysušia.