Niektoré jedlá pôsobia ako tá lepšia možnosť, skutočnosť však môže byť iná. Ich zdravý vzhľad je často klamlivý.
Banánové čipsy nemusia byť vždy dobrou voľbou. Aj napriek tomu, že samotné banány obsahujú množstvo vitamínov, negatívnou stránkou výroby týchto čipsov je, že sa do nich pridávajú rôzne látky podporujúce chuť a množstvo cukru. Ak predsa len máte chuť maškrtiť trochu zdravšie skúste si takéto čipsy urobiť doma.
Známe chlebíčky vedia potrápiť zložením. Existuje viacero druhov, a tak je dôležité zamerať sa na to, čo skutočne obsahujú. Môžu sa totiž tváriť ako tá najlepšia fit potravina, no pridané konzervanty a rôzne iné chemické vylepšenia telu nijako neprospievajú. Ak naozaj chcete lepšiu verziu týchto chlebíčkov, skúste nájsť skôr celozrnnú.
Bezlepkové potraviny sa v poslednom období stávajú akýmsi trendom. Je však pre náš organizmus lepok naozaj taký nebezpečný? Spôsobuje problémy najmä ľuďom, ktorí naň majú intoleranciu. Bezlepkové potraviny práve namiesto lepku môžu obsahovať množstvo pridaných škodlivín, preto sa napríklad tradičného chleba až tak nemusíte báť.
Sušené a kandizované ovocie je výbornou sladkou pochúťkou, obsahujú však napríklad oxid siričitý, aby si zachovali svoju farbu. Navyše pokiaľ ide o kandizované ovocie, to obsahuje veľké množstvo cukru. Možnou alternatívou môže byť opäť domáca príprava sušeného ovocia. Nie je to také komplikované a nahradíte tým rôzne umelé sladidlá.
Spracované syry, obľúbené napríklad v sendvičoch, obsahujú zvýšené množstvo sodíka. Práve z toho dôvodu je dobré niekedy ich nahradiť inými druhmi kvalitnejších syrov.
Ovocie a zelenina v plechovkách pôsobia naozaj lákavo. No oveľa lepšou alternatívou je ich čerstvá forma. Len v jednej plechovke fazúľ sa nachádzajú až 3 lyžice cukru. Okrem toho sú takto balené potraviny z dôvodu predĺženej spotreby dopĺňané aj rôznymi konzervačnými a mnohými inými látkami.
Jogurty v obchodoch pôsobia skutočne ako zdravý spôsob stravovania sa. V skutočnosti však obsahujú veľké množstvo cukru a len málo bielkovín. Práve preto si opäť všímajte zloženie.
Ovsené vločky pozná každý, kto sa aspoň chvíľu zaoberal zdravším stravovaním. Ich rôzne formy v obchodoch však vedia potrápiť. Takzvané instantné ovsené kaše vedia zmiasť, pretože aj okrem obyčajných ovsených vločiek obsahujú veľa cukru a rôznych iných látok, ktorými sú spracované. Preto je niekedy lepšie zvoliť obyčajné vločky s hrubšími zrnami.
zdroj: brightside.me