bakteria
Jednohubky, Zaujímavosti

Čo sa stane s telami baktérii, ktoré zabijeme sterilizáciou?

Predstavte si skalpel. Asi najjednoduchší lekársky nástroj. Je viacero spôsobov, ako zariadiť, aby bol úplne sterilný: rôzne plyny, pary, extrémne suché a horúce prostredie, gama lúče a podobne. Ale čo sa stane, a kde ostanú všetky zvyšky bakteriálnych tiel? Jednoducho sa nemôžu len tak vypariť.

Problém nastáva, keď do niekoho zaboríte skalpel (najlepšie ale v medicínskom duchu). Imunitný systém pracuje na rozpoznávaní chemických súčastí baktérií. Nemá najmenšiu šancu zistiť, či ten kúsok lipopolysacharidu plávajúceho si niekde v srdci, je znakom prítomnosti živej baktérie, alebo len jej mŕtveho zvyšku. Tieto vedľajšie bakteriálne produkty sa nazývajú pyrogény a okrem iného (často aj smrti), spôsobujú silné horúčky.

Tak teda kam idú?

Odpoveď znie tak, ako ste mnohí očakávali – NIKAM. Baktérie sú dostatočne malé, takže voda má na ich úrovni iné vlastnosti. To v praxi znamená, že je vlastne zbytočné niečo len opláchnuť vodou. Takže, pri veciach ako skalpel, zvyčajne nasleduje po sterilizácií aj ďalší krok – depyrogenácia. V preklade, odstránenie biologických zvyškov po sterilizácii.

Takže jeme pyrogény?

Pyrogény nie sú veľmi záležitosťou stravovania. Naše ústa, tráviaci trakt, koža alebo aj každý, koho máme radi, dokonca aj vzduch je plný baktérií. Technicky vzaté, celé naše telo je pokryté a vyplnené baktériami, ktoré sa nás pokúšajú zjesť zaživa. Náš organizmus je na to už tak trochu zvyknutý.
Pyrogény sú nebezpečné, keď sa dostanú niekam, kde baktérie, ani živé ani mŕtve, nemajú čo robiť. Napríklad do krvi, mozgu alebo do hrudnej dutiny. Zvyčajne, samy ani nie sú tak nebezpečné, ako toxické látky, ktoré po sebe zanechávajú.

Ak teda máte kus starého mäsa, nestačí ho len uvariť. Nebezpečné sú zvyšky baktérii, ktoré možno varom zabijeme, ale to, čo z nich zostane neodstránime…

Takže, nemôžeme očakávať, že sa nám nič nestane, ak si prihrejeme jedlo, ktoré nebolo dlhší čas v chladničke. Môžeme si ako príklad uviesť mlieko. Prihriať si čerstvé mlieko je skvelý nápad. Zabijete tak mnoho baktérii. Ak ste ich však nechali deň, alebo dva pracovať, prihriatím síce zabijete baktérie, ale neodstránite látky, ktoré za tento čas stihli vyprodukovať. Časté, a veľmi nutkavé odbiehanie na záchod je vlastne po takejto konzumácii ešte ten lepší prípad.

.src

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.