Mnohí z nás začínajú ráno šálkou kávy, aby sa „nakopli“ do nového dňa. Ako už dobre vieš, nie je káva ako káva. Samotnú chuť či arómu kávy ovplyvňuje množstvo faktorov, napríklad pôvod kávových zňrn, spôsob praženia či to, ako ju pripravuješ. Jednu vec, ktorú ale zvykneme často prehliadať, je kvalita a tvrdosť vody.
Čo znamená tvrdosť vody?
Voda môže byť v zásade tvrdá alebo mäkká, čo ovplyvňuje samotnú chuť kávy. Najprv si ale povedzme, čo to vlastne znamená. Tvrdosť vody je daná obsahom minerálov, predovšetkým vápnika a horčíka. Voda s vysokým obsahom týchto minerálov sa označuje ako tvrdá, zatiaľ čo voda s nízkym obsahom sa považuje za mäkkú.
Ako tvrdosť vody ovplyvňuje chuť kávy?
Možno sa teraz pýtaš, aká voda je ideálna na prípravu kávy. Háčik je v tom, že potrebuješ mať vodu s vyváženým obsahom minerálov. Znamená to teda, že nie príliš mäkkú, ale ani tvrdú.
Tvrdosť vody sa meria v nemeckých stupňoch (dH) alebo v častiach na milión (ppm). Ideálna voda na prípravu kávy by mala mať celkovú tvrdosť 50 – 175 ppm CaCO₃, alkalitu 40 – 75 ppm CaCO₃ a pH v rozmedzí 6,5 – 7,5, prezrádzajú experti z Specialty Coffee Association (SCA).
Len pre zaujímavosť, vápnik pomáha pri extrakcii chuti z kávy. Horčík zvýrazňuje ovocné tóny, zatiaľ čo bikarbonát udržuje ovplyvňuje kyslosť.
Ako vplýva tvrdá vodu na chuť kávy?
Ak použiješ tvrdú vodu, minerály v nej obsiahnuté môžu nadmerne extrahovať zložky z kávových zŕn, čo vedie k horkej chuti kávy. Okrem toho tvrdá voda spôsobuje usádzanie vodného kameňa v kanvici či kávovare, čo ho môže z dlhodobého hľadiska poškodiť a ovplyvniť stabilitu chuti.
Ako vplýva mäkka vodu na chuť kávy?
Na opačnej strane, príliš mäkká voda taktiež nie je ideálna. Obsahuje len minimálne množstvo minerálov, čo vedie k slabej extrakcii. Káva môže chutiť nevýrazne, plocho a kyslo. Pri veľmi mäkkej vode môžu byť problematické aj oleje obsiahnuté v káve, pretože sa správne nerozpustia a výsledný nápoj bude pôsobiť mdlým dojmom.
Ako zistím, akú vodu mám doma?
Predpokladáme, že doma nemáš laboratórium. Existuje ale viacero domácich trikov, ako môžeš zistiť, akú vodu máš.
V prvom rade by si si mal všímať, či sa ti na dne kanvici, prípadne v hrncoch, ktorých varíš vodu, neusádza vodný kameň. Ak sa ti tvorí pravidelne a frekventovane, tak pravdepodobne budeš mať tvrdú vodu. Mäkká voda vo všeobecnosti nezanecháva toľko usadenín a varná kanvica zostáva dlhšie čistá.
Potom môžeš urobiť aj experiment. Naplň fľašu vodou do polovice, a pridaj do nej niekoľko kvapiek tekutého mydla a intenzívne pretrep. Ak sa tvorí veľa peny, máš mäkkú vodu. Ak sa pena netvorí a voda vyzerá zakalená, voda je tvrdá. Tento experiment funguje na princípe reakcie mydla s minerálmi rozpustenými vo vode, konkrétne s iónmi vápnika a horčíka . Mäkká voda obsahuje len malé množstvo vápnika a horčíka. Keď pridáš tekuté mydlo a pretrepeš, mydlové molekuly sa vo vode ľahko rozpustia a vytvoria bohatú penu.
Môžeš skúsiť ešte trik s pohárom a vodou, ktorú necháš pomaly odpariť. Toto je ale na dlhšie. Ak sa po odparení na stenách pohára vytvorí biely povlak, voda obsahuje veľa minerálov a je tvrdá.
Najpresnejšou metódou ale je, keď si kúpiš v domácich potrebách testovacie prúžky na meranie tvrdosti vody. Následne tento prúžok len ponoríš do vody a porovnáš s farebnou stupnicou.
Možno ešte tip na záver. Tvrdosť vody môžeš potenciálne zistiť aj na webe tvojho dodávateľa vody.
Čo robiť, keď nevieš odmerať tvrdosť vody?
Ak si nie si istý tvrdosťou vody, najlepšou možnosťou je použiť mierne mineralizovanú vodu. Dojčenská voda je často ideálnou voľbou, pretože obsahuje optimálne množstvo minerálov. Alternatívne môžeš použiť filtračné zariadenie na úpravu vody, ktoré pomáha odstrániť nadbytočné minerály alebo nežiaduce látky.
Mimochodom, dôležité je aj to, pri akej teplote zaleješ kávu. Ak by si chcel poznať ideálnu teplotu na zaliatie, viac sme sa tejto téme venovali v tomto článku.