kava
Veda a technika, Zaujímavosti

Zdá sa, že kávičkári majú navrch. Štúdia ukazuje, že konzumenti kávy by mohli mať riziko úmrtia nižšie, ako tí, ktorí kávu nepijú!

Podľa analýz majú starší dospelí, ktorí konzumujú kávu, bez ohľadu na to, či je kofeínová alebo bezkofeínová, nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú. Toto zistenie prispieva k rastúcim dôkazom, ktoré naznačujú, že pitie kávy môže prinášať zdravotné výhody, píše nih.gov.

Káva patrí medzi jedny z najobľúbenejších nápojov na svete, avšak jej vplyv na zdravie zostáva dosť nejasný. Obsahuje rôznorodú zmes biologicky aktívnych zlúčenín, čo komplikuje jednoznačné určenie jej účinkov v ľudskom tele. Predchádzajúce štúdie priniesli zmiešané výsledky pri skúmaní možných vplyvov kávy na hlavné príčiny úmrtia, ako sú rakovina a srdcové choroby.

Vo výskume vedenom doktorom Nealom Freedmanom z Národného inštitútu pre rakovinu a pod vedením Národného inštitútu pre zdravie sa skúmala súvislosť medzi konzumáciou kávy a rizikom úmrtia. V rámci štúdie bola analyzovaná vzorka viac ako 400 000 mužov a žien vo veku 50 až 71 rokov z USA. Údaje o spotrebe kávy boli zaznamenané pomocou dotazníka pri vstupe do štúdie v rokoch 1995-1996 a účastníci boli sledovaní do konca roku 2008. Pri analýze sa výskumníci prispôsobili vplyvom ďalších rizikových faktorov na úmrtnosť, ako je napríklad fajčenie a konzumácia alkoholu.

Tím, ktorý zverejnil výsledky vo vydaní New England Journal of Medicine z 17. mája 2012, uviedol, že pitie kávy pravdepodobne znižuje riziko úmrtia. Osoby, ktoré konzumovali 3 alebo viac šálok denne, mali približne o 10 % nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili. Medzi konzumentmi kávy bola nižšia pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby, respiračné ochorenia, mŕtvicu, zranenia a nehody, cukrovku a infekcie.

srdcovy zachvat infarkt

Zdroj: flickr.com (Marco Verch Professional) (CC BY 2.0)

Vedci nenašli spojenie medzi konzumáciou kávy a úmrtím na rakovinu u žien. Avšak u mužov bolo pitie kávy spojené s mierne vyšším rizikom úmrtia na rakovinu, pričom táto asociácia mala iba marginálny štatistický význam.

Aj bezkofeínová káva je lepšia ako žiadna

Študovaná zlúčenina v káve je predovšetkým kofeín, avšak zistenia o účinkoch kávy na zdravie boli podobné u tých, ktorí si dopriali kofeínovú aj bezkofeínovú variantu. Doktor Neal Freedman z Národného inštitútu pre rakovinu zdôrazňuje, že mechanizmus, akým káva znižuje riziko úmrtia, ak je taká súvislosť naozaj existujúca, nie je úplne zrejmý. Dôvodom je obsah kávy, ktorý tvorí viac ako tisíc rôznych zlúčenín, ktoré by mohli ovplyvniť zdravie.

Vedci však upozorňujú, že ich zistenia neznamenajú jednoznačne, že pitie kávy predlžuje život. Hodnotenie konzumácie kávy bola uskutočnená pomocou dotazníka len v jednom časovom bode, čo nemôže reflektovať skutočnú spotrebu kávy počas priebehu štúdie. Ďalej účastníci neuviedli, akým spôsobom bola káva pripravená buď ako espresso, filtrovaná a podobne. Tieto rozdiely v príprave môžu ovplyvniť hladiny mnohých zlúčenín v káve a tým aj jej účinky na zdravie.

Doktor Freedman preto konštatuje: „Aj keď nemôžeme jednoznačne tvrdiť, že pitie kávy spôsobuje nižšie riziko úmrtia, naše výsledky poskytujú istú istotu, že konzumácia kávy neovplyvňuje zdravie nepriaznivo.“ Tento pohľad však vyžaduje ďalšie štúdie, ktoré by mohli presnejšie objasniť vzťah medzi pitím kávy a dlhovekosťou.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť