Iste si každý z nás dopraje nejakú dobrotu a nepozerá vôbec na cenu ak mu to chutí. Pri týchto jedlách si môžte byť istý, že je všetko delikátne, no na druhej strane tie ceny už lahodiť oku nemusia.
1
Burger
Serendipity, New York
Cena: 266 €
„Le Burger Extravagant“ je natretý s maslom, ktoré je vyrobené z bielych hľuzoviek. Mäso je z japonského býka Wagyu a navrchu je ozdobený syrom cheddar James Mongomery, čiernou hľuzovkou a prepeličím vajcom. Servírovaný je na zlatej tácke potretej maslom z bielej hľuzovky a kaviárom. Ak by to nebolo dostačujúce, na vyčistenie úst dostanete zlaté špáratko so špicom z diamantu.
2
Dezert
Serendipity, New York
Cena: 22 600 €
„The Frrrozen Haute Chocolate“ je zmrzlinový pohár obsahujúci zmes z 28 typov čokolády, zahrňujúcich top 14 najdrahších z nich. Je dekorovaný jedlým zlatom a servírovaný na tácke potiahnutej jedlým zlatom. Ak by to nebolo dostačujúce, na spodku pohára máte odmenu, čo je 18 karátový zlatý náramok s jednokarátovým diamantom. Dezert môžete jesť so zlatou lyžičkou, ozdobenoou s bielymi a čokoládovými diamantami. Náramok aj lyžičku si samozrejme môžte zobrať domov ako pamiataku.
3
Kari
Bombay Brasserie, Londýn
Cena: 2 900 €
„The Samundari Khazana“, čo znamená morský poklad sa skladá z devónskeho kraba, bielej hľuzovky, belúgskeho kaviáru, zlatého listu, škótskeho homára potiahnutého zlatom, štyroch usrtíc a štyroch prepeličích vajec.
4
Koláč
The Fence Gate Inn, Lancashire
Cena: 12 900 €
Tento mäsový koláč obsahuje kus mäsa z wagyu býka s cenou $870, čínske huby matsutake, zimové čierne hľuzovky a francúzske modronohé huby. Ďalej vám k tomu pridajú 2 fľaše Chateau Mouton Rothschild do plnky.
5
Omeleta
Norma´s, New York
Cena: 900 €
„The Zilion Dollar Lobster Frittata“ obsahuje 280 gramov servúgskeho kaviáru, pol kilogramu homára, 6 vajíčok, šlahačku a pažítku. Nemusí sa to zdať až tak veľa, ale reštaurácia musí zaplatiť $65 za 30g kaviáru.
6
Šiška
Westin Hotel, New York
Cena: 900 €
Hlavný šéfkuchár Frank Tujague vyzdobil najdrahšiu šišku so šlahačkou z bielej hľuzovky a bobuľami goji naplnenými rieslingovým želé a bielym listom. Ak Vás to poťeší, tak časť z ceny je zaslaná ako „Les Amis d’Escoffier“ štipendium, čo slúži pre študentov kuchárstva.
7
Pizza
Margo´s pizzeria, Malta
Cena: 2 200 €
Na jej výrobu je použitých 100g bielych hľuzoviek a zlatý list. Objednávky musia byť vyžiadané až týždeň dopredu. Reštaurácia dáva všetky peniaze z ceny na charitu.