Mnoho ľudí si často kladie otázku, či sú potraviny uložené v mrazničke skutočne bezpečné na konzumáciu. V podstate je možné zmraziť takmer akékoľvek jedlo, s výnimkou konzervovaných potravín a vajec v škrupinách. Ak je jedlo, napríklad šunka, mimo konzervy, je možné ju bezpečne zmraziť, píše americký Úrad pre bezpečnosť potravín.
Je však dôležité poznamenať, že schopnosť zmrazenia potravín a zachovanie ich kvality po rozmrazení sú dve odlišné veci. Zamrazením potravín môže dochádzať k strate niektorých chuťových vlastností a textúry, a to hlavne v prípade niektorých druhov potravín. Niektoré potraviny sa jednoducho zle zmrazujú. Príklady zahŕňajú majonézu, smotanové omáčky a šalát. Ďalej ide napríklad o ovocie, ako sú jahody, maliny alebo citrusové plody. Rovnako sa to dotýka ale aj zeleniny, ktorá môže byť následne mäkšia a vodnatenejšia. No aj mliečne výrobky strácajú na kvalite vrátane pečiva, ktoré môže stratiť svoju chrumkavú kôru a stať sa viac mäkšími. Surové mäso a hydina si zachovávajú kvalitu dlhšie ako ich varené verzie, pretože v procese varenia sa stráca vlhkosť.
Potraviny skladované pri teplote zhruba -18 °C budú vždy bezpečné na konzumáciu. Dlhodobé skladovanie v mrazničke môže ovplyvniť len kvalitu, nie bezpečnosť. Zmrazovanie zabezpečuje bezpečnosť potravín tým, že spomaľuje pohyb molekúl, čo bráni mikróbom v rozmnožovaní sa. Mrazenie tak chráni potraviny pred skazením a pred prenosom potravinou prenášaných chorôb.
Nezničí nízka teplota živiny obsiahnuté v potravinách?
Proces zmrazovania na teplotu -18 °C deaktivuje všetky mikroorganizmy, ako sú baktérie, kvasinky a plesne, ktoré sú prítomné v potravinách. Avšak po rozmrazení sa tieto mikróby môžu opätovne aktivovať a za správnych podmienok sa môžu rozmnožovať až na úrovne, ktoré by mohli spôsobiť potravinové infekcie. Preto je dôležité zachádzať s rozmrazenými potravinami tak, ako s čerstvými, aby sa predišlo riziku ochorenia.
Čerstvosť a kvalita mrazených potravín ovplyvňuje to, v akom stave boli zmrazené. Potraviny, ktoré boli zmrazené v optimálnom stave, budú po rozmrazení chutiť lepšie než tie, ktoré boli zmrazené na konci svojej životnosti. Preto je dôležité zmraziť potraviny, ktoré nebudete ihneď používať, čím sa zachová ich kvalita. Všetky potraviny ukladajte pri teplote -18 °C alebo nižšej, aby sa zachovali vitamíny, farba, chuť a textúra.
Samotný proces zmrazovania nezničí živiny, no v mäsových a hydinových výrobkoch môže dôjsť k miernym zmenám v nutričnej hodnote počas skladovania v mrazničke.
Sú potraviny stále vhodné na konzumáciu aj keď sa obal poškodil?
Správne balenie je kľúčové pre udržanie kvality a predchádzanie spáleniu mrazom. Mäso a hydinu je možné bezpečne zmrazovať v pôvodnom obale, ale tento obal je vzduchopriepustný, a preto sa kvalita môže časom zhoršovať. Pri dlhodobom skladovaní je preto vhodné potraviny prebaliť do obalu určeného na dlhodobé skladovanie. Ak sa však obal počas skladovania v mrazničke roztrhne alebo sa otvorí, potraviny sú stále bezpečné na použitie, stačí ich iba prebaliť. Zaujímavé je napríklad aj to, že mäso či hydinu nie je potrebné pred zmrazením oplachovať.