Lukulské hody označujeme bohatú hostinu pozostávajúcu z rôznorodých nákladných jedál. Toto označenie vzniklo zásluhou rímskeho vojvodcu a veľkého boháča Luculla (110 – 57 p.n.l.), ktorý sa preslávil prepychovými hostinami pre najvyššiu rímsku spoločnosť. Rimania boli totiž veľkí žrúti. Bežná večera bohatších vrstiev pozostávala z troch až šiestich chodov a trvala aj tri hodiny. Lucullove hostiny mali ešte vyššiu úroveň, usporadúvali sa v nádherných záhradách s umelými rybníkmi a končili až ráno. V tej dobe nepoznali príbor ako ho poznáme dnes, ale bežnou výbavou hodovníka bolo pierko, ktorým si mohol človek privodiť dávenie, aby mohol potom v hostine pokračovať.
Podľa pre tieto hody bola typická bohatá hostina, ktorá pozostávala z jedálneho líska, kde by sme našli všetko od surových rýb až po exotické špeciality ako sú varené stromové huby, ježovky, varené teľacie mäso s rascou a rybou omáčkou, varený plameniak a pštros, plnené plchy, muštové rolky z hroznovej šťavy, tuniak varené s datľami a medom a frikasé z ruží a podobne.