Jesť či nejesť maslo? Verte tomu, táto otázka sa stala tento rok naozaj kontroverznou. Jedna štúdia v Massachusetts tvrdila, že polievková lyžica masla denne prispieva k zníženiu rizika cukrovky. Výskum Harvardskej univerzity zase ukázal, že konzumácia masla zvyšuje riziko rozvoja srdcových ochorení o 8 %. Kde je teda pravda?
V novembri výskumníci v Nórsku prišli na to, že nasýtené tuky sú kľúčom k posilneniu hladiny dobrého cholesterolu v organizme. Výskumu sa zúčastnilo 38 mužov s abdominálnou obezitou, teda s obvodom pása nad 94 cm. Dobrovoľníci prijímali stravu s veľmi vysokým obsahom tukov a došlo u nich k zvýšeniu dobrého cholesterolu.
Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín – jedna skupina prijímala stravu založenú na sacharidoch, druhá na saturovaných tukoch. Tukové tkanivá najmä v oblasti pásu, pečene a srdca boli merané presnými analýzami, spolu s kľúčovými rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení.
„Zvýšený príjem tukov u testovaných nezvýšil riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb“, potvrdil profesor a kardiológ Ottar Nygård, ktorý sa na štúdii podieľal. Skupina účastníkov, ktorí mali zvýšený príjem tukov, dosiahli pozitívne výsledky i v meraní krvného tlaku, inzulínu, krvného cukru i hladiny tuku v krvi. Treba dodať, že obe skupiny mali podobný príjem energie, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, druhy potravín boli rovnaké, ale líšili sa v množstve.
Strava bola bohatá na čerstvé výživné jedlá, nechýbalo veľké množstvo zeleniny a ryže. Používané maslo, smotana a oleje boli lisované výlučne za studena. Celkový príjem energie bol v prirodzenom rozmedzí. Dokonca aj dobrovoľníci, ktorí počas štúdie zvýšili príjem kalórií, zaznamenali zníženie tukových zásob.
„Zistenia dokazujú, že prvoradou zásadou zdravej stravy nie je množstvo, ale kvalita potravín, ktoré jeme. Taktiež celkový príjem energie nesmie byť príliš vysoký“, dodáva Ottar Nygård.
Maslo sa dlho považovalo za nezdravú potravinu, ale v súčasnej dobe má viacero benefitov – posilňuje mozog, imunitný systém, nervový systém i kosti. Netreba zabúdať na to, že ide o maslo tradičné, nie o nátierky maslového typu.