hubka plna bakterii
Zdroj: vygenerované cez AI (labs.openai.com (DALLE))
Jednohubky, Zaujímavosti

Meníte kuchynské hubky pravidelne? Ak nie, robíte veľkú chybu! Z tohto sa vám dvihne žalúdok

Kuchynské špongie obsahujú viac baktérií ako akýkoľvek iný povrch vo vašej domácnosti. Na čistenie riadu a povrchov používame kuchynské špongie či hubky, no v skutočnosti obsahujú a roznášajú baktérie. Aby toho nebolo málo, väčšina bežných špongií je vyrobená z plastu a nedajú sa recyklovať ani kompostovať.

Komplexná štúdia o znečistených použitých kuchynských špongií priniesla informácie, že miestami boli zistené znepokojujúco vysoké hladiny baktérií. Podľa vedcov oplachovanie špongie horúcou vodou alebo zohriatie v mikrovlnke nie je dlhodobým riešením.

V Nemecku existuje približne 40 miliónov domácností. „Ak je v každej z týchto domácností len jedna až dve kuchynské špongie, počet týchto špongií sa v Nemecku pohybuje medzi 40 až 80 miliónmi,“ hovorí profesor Dr. Markus Egert z univerzity vo Furtwangene, ktorý túto štúdiu viedol.

V rámci tejto štúdie bolo identifikovaných 362 rôznych druhov baktérií. Výskumníci zistili, že na štvorcový centimeter špongie prislúcha až 45 miliárd baktérií. To znamená, že časť vašej kuchynskej špongie môže obsahovať rovnaké množstvo baktérií ako vnútro vašej toalety.

 „Bolo prekvapujúce, že päť z desiatich najčastejších druhov baktérií, ktoré sme objavili, patrí do kategórie rizikových skupín 2, čo znamená, že majú potenciál byť patogénne,“ vysvetľuje Egert.

Tieto nájdené baktérie zahŕňali baktérie z prostredia, vodné druhy, ako aj typické baktérie prítomné na ľudskej pokožke. Často sa vyskytujúca baktéria Moraxella osloensis, ktorej prítomnosť bola preukázaná, spôsobuje nepríjemný zápach kuchynských špongií. Na druhej strane je pozitívom aspoň to, že sa nenašli žiadne fekálne baktérie ani patogény spôsobujúce otravy jedlom či hnačku.

Zohriatie v mikrovlnke baktérie neeliminuje, práve naopak!

Zvlášť alarmujúcim zistením bolo, že v špongiách, ktoré sa podľa používateľov pravidelne čistili, ako napríklad umývaním pod horúcou vodou alebo v mikrovlnnej rúre, sa našli výrazne vyššie koncentrácie potenciálne patogénnych baktérií. Vedci predpokladajú, že čistiaci proces môže len dočasne znížiť počet mikróbov. V takto rýchlo sa rozrastajúcich komunitách sa zdá, že potenciálne patogénne baktérie prevládajú stále viac a to pravdepodobne kvôli vyššej tolerancii voči stresu a teda sa stávajú viac odolné.

Kuchynské špongie sa väčšinou vyrábajú z peny, ako napríklad polyuretánu. Ich vnútorný povrch je plný pórov, čo poskytuje mikroorganizmom dostatok priestoru na rast. Egert vysvetľuje, že niektoré baktérie dosahujú takú vysokú hustotu, že takéto koncentrácie sa nachádzajú len vo vzorkách stolice. Toto je zistenie, ktoré by sa v kuchyni jednoznačne nemalo vyskytovať. Vysoké hustoty baktérií v špongiách je možné vysvetliť optimálnymi životnými podmienkami, ktoré poskytuje špongia a to sú veľká plocha pre rast, dostatok vlhkosti a živín, ako aj zvyšky potravín a nečistôt.

Problémy môžu vzniknúť najmä v citlivých prostrediach, ako sú nemocnice, domovy dôchodcov alebo miesta s osobami s oslabeným imunitným systémom. V týchto prípadoch je dôležité, aby sa kuchynské špongie z hygienických dôvodov pravidelne nahradzovali novými a to aspoň raz týždenne.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.