pikantne jedlo a reakcia cloveka
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI
Jednohubky, Ľudské telo, Zaujímavosti

Môže vám extra pálivé jedlo spáliť až žalúdok? A prečo sa pri konzumácii pikantných jedál potíme?

V poslednej dobe sa korenené jedlá stali neodmysliteľnou súčasťou kulinárskeho trendu. Trh s horúcimi omáčkami prekvitá a svetom sa šíria výzvy a súťaže v jedení extrémne pálivých paprík. Môže konzumácia najštipľavejších paprík a štipľavých omáčok na svete škodiť vášmu zdraviu? Dietologička Univerzitnej nemocnice Jayna Metalonis sa pustila do skúmania tejto horúcej témy a zdieľa prekvapivé zdravotné prínosy korenistých jedál, píše web uhhospitals.org.

Čo sa deje v tele pri konzumácii pikantného jedla?

Kapsaicín je chemická zlúčenina nachádzajúca sa v čili papričkách, ktorá spôsobuje pocit tepla pri konzumácii korenených jedál. Keď zjete feferónku, kapsaicín sa viaže na receptory bolesti, známe ako TRPV1, ktoré sú umiestnené v ústach, na povrchu jazyka a v tráviacom trakte.

„Ale kapsaicín vás v skutočnosti nespáli,“ vysvetľuje Metalonis. „Namiesto toho oklame váš mozog, aby si myslel, že došlo k zmene teploty, čo vedie k pocitu tepla a bolesti.“

Telo reaguje na kapsaicín potením, ktoré často sprevádza konzumáciu veľmi koreneného jedla. Kapiláry sa rozširujú, aby odvádzali teplo z tela cez pokožku, čo sa prejavuje sčervenaním tváre a rúk. Telesná teplota sa zvýši v snahe ochladiť sa, takže pocit horúčavy nie je úplne imaginárny. Telo sa tiež pokúša zbaviť kapsaicínu zvýšením produkcie hlienu, sĺz a slín, čo má za následok nádchu, slzenie a slintanie.

Pocit ohnivých úst zvyčajne pominie asi po 20 minútach, keď sa molekuly kapsaicínu neutralizujú a prestanú sa viazať na receptory bolesti. Po prechode do hrdla a tráviaceho traktu môže kapsaicín spôsobiť reakcie ako pocit pálenia v hrudníku, keď sa kapsaicín viaže na receptory bolesti v pažeráku, podráždenie bránicového nervu, ktoré môže spôsobiť štikútku, opuch hrdla, čo môže sťažiť dýchanie alebo spôsobiť zachrípnutie hlasu, zvýšená produkcia hlienu v žalúdku a dočasné zvýšenie rýchlosti metabolizmu, tiež zvýšenú rýchlosť trávenia v črevách, hnačku a v neposlednom rade nevoľnosť a vracanie.

nezdrave jedlo
Zdroj: Vedelisteze.sk, dall·E

Korenené jedlá teda môžu spôsobiť rôzne fyziologické reakcie, no mnohí ľudia sú ochotní znášať tieto účinky kvôli chuťovému zážitku a potenciálnym zdravotným prínosom. Napriek možným nepríjemnostiam sa konzumácia korenených jedál teší stále väčšej popularite.

Konzumáciou pikantných jedál k zdravšiemu telu?

Hoci problémy s konzumáciou korenistých jedál môžu spôsobiť dočasné nepríjemnosti, pravidelná konzumácia pikantných pokrmov prináša aj významné zdravotné benefity.

Rozsiahla populačná štúdia publikovaná v časopise BMJ v roku 2015 odhalila zaujímavý fakt a to, že ľudia, ktorí jedli korenené jedlá šesť až sedemkrát týždenne, mali nižšie riziko celkovej úmrtnosti v porovnaní s tými, ktorí konzumovali korenené jedlá menej než raz týždenne. Táto štúdia naznačuje, že pravidelné zaradenie pikantných jedál do jedálnička môže prispieť k dlhšiemu a zdravšiemu životu.

Ďalší výskum tiež ukázal, že konzumácia červených chilli papričiek môže znižovať hladiny LDL cholesterolu, známeho aj ako „zlý“ cholesterol. Vysoké hladiny LDL sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových chorôb a preto môže zaradenie chilli papričiek do stravy pomôcť chrániť srdcovo-cievny systém.

Viaceré štúdie preukázali, že kapsaicín môže inhibovať produkciu žalúdočnej kyseliny, čo môže pomôcť predchádzať vzniku žalúdočných vredov. Tento efekt môže byť prekvapivý, keďže mnohí ľudia si myslia, že korenené jedlá môžu spôsobovať žalúdočné problémy.

Korenené jedlá môžu mať aj protizápalové účinky a priaznivo pôsobiť na črevný mikrobióm. Pravidelná konzumácia pikantných jedál môže podporovať zdravé trávenie a zlepšovať celkové zdravie čriev.

Kapsaicín je tiež kľúčovou zložkou mnohých liekov na zmiernenie bolesti. Nachádza sa v krémoch a náplastiach určených na liečbu rôznych bolestivých stavov, vrátane artritídy a svalových bolestí. Jeho účinok spočíva v schopnosti dočasne blokovať receptory bolesti v nervoch.

Pravidelná konzumácia korenených jedál môže teda priniesť množstvo zdravotných výhod, od zníženia rizika srdcových chorôb až po podporu zdravého trávenia. Ak si dokážete zvyknúť na ich štipľavosť, pikantné jedlá môžu byť chutným a zdravým doplnkom vašej stravy.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.