V mnohých dnešných domácnostiach sa stretávame s tým, že ľudia sa snažia vrátiť k domácej výrobe, chovu a pestovaniu, ako to kedysi robili naši predkovia. Tento štýl života viac spätý s prírodou nám môže podporiť naše zdravie a zabezpečiť dlhší život, keďže vo veľkej miere jeme menej chémie.
Bravčová slanina a škvarky sú neodmysliteľnou súčasťou tradičných jedál v mnohých týchto domácnostiach. Avšak tieto potraviny sa často považujú za kalorické bomby, plné tuku a cholesterolu, čo na nich nehádže práve najlepšie svetlo. Ako to teda je? Sú tieto potraviny vhodné pre naše telo alebo nie?
Slanina a škvarky
Už naši predkovia spracovávali mäso z rôznych zvierat a vyrábali z neho všelijaké mäsové výrobky. Pri spracovaní bravčového mäsa sa hádam ani nedá vynechať spracovanie mäsa na slaninu a škvarky. Avšak tieto potraviny sú často považované za nezdravé a bohaté na kalórie.
Možno ťa prekvapí, že tak ako pri iných potravinách, aj tu platí, že správna konzumácia a kvalita týchto surovín môžu mať pozitívny vplyv na zdravie. Vráťme sa na chvíľu späť a uvedomme si, že naši predkovia konzumovali tieto potraviny veľmi často a napriek tomu netrpeli žiadnymi z chorôb, ktoré sú týmto potravinám pripisované. Hoci je pravda, že ich spôsob života bol diametrálne odlišný, vykonávali viac fyzicky náročnú prácu a celková skladba stravy bola odlišná.
Zdravotné účinky slaniny a škvarok
Zdravé tuky a omega-6 mastné kyseliny
Aj keď si možno povieme, že slanina a škvarky sú čistý tuk, obsahujú mnoho zdravých látok, o ktorých možno ani nevieme. Nachádzajú sa v nich zdravé tuky a omega-6 mastné kyseliny.
Tieto pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Taktiež pri správnej rovnováhe zdravých tukov podporujú imunitný systém v boji proti zápalom, a tiež fungovanie kardiovaskulárneho systému. Dôležité je ale uviesť, že sú zdraviu prospešné vtedy, ak sú konzumované v primeranom množstve a v rovnováhe s omega-3 mastnými kyselinami, ktoré sa nachádzajú napríklad v rybách, ľanových semienkach či vlašských orechoch. V opačnom prípade môže nadbytok omega-6 mastných kyselín podporovať zápalové procesy v tele, čo môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a iných zdravotných problémov.
Kyselina arachidónová
Táto kyselina sa nachádza najmä v živočíšnych tukoch, ako sú vajcia, mäso a v mäsových výrobkoch, ako sú bravčová slanina a škvarky. Kyselina arachidónová je dôležitá pre správne fungovanie ľudského tela. Zohráva úlohu pri regulácii zápalových procesov a podporuje funkcie mozgu, ako sú pamäť a koncentrácia. Avšak jej nadmerný príjem bez dostatočnej rovnováhy iných mastných kyselín môže prispievať k dlhodobým zápalovým stavom.
Taktiež táto kyselina pomáha pri vyššom športovom výkone. Je ideálna pri vyššom fyzickej aktivite pretože pomáha pri regenerovaní svalov, aj pri regenerácii celkovej nervovej sústavy.
Vitamíny skupiny B
Slanina tak ako aj iné bravčové výrobky je bohatá na vitamíny skupiny B, najmä vitamín B1, B3 a B6. Tento komplex vitamínov podporuje nervový systém, zlepšuje metabolizmus a zdravie pokožky. Vitamín B6 navyše pomáha pri tvorbe hemoglobínu, a tak podporuje správne fungovanie mozgu.
Kyselina hyalurónová
Kyselinu hyaluronovú asi všetci poznáme ako skvelú pomoc v boji proti vráskam, starnutiu pokožky, ale aj ako pomoc pri zlom stave kĺbov, šliach či väzov v našom tele.
Táto kyselina pomáha tým, že dokáže regenerovať spojivové tkanivá v našom tele, čím vytvára nové spoje medzi šľachami kĺbmi a väzmi. Pomerne veľa tejto omladzujúcej kyseliny hyalurónovej sa nachádza v koži bravčovej slaniny a huspenine.