Pravdepodobne aj vy v kuchyni máte mikrovlnku, ktorú hojne používate. Väčšina z nás v nej zohrieva jedlo, no mnohí ju používajú aj na varenie. Rozmýšľali ste ale niekedy nad tým, prečo má mikrovlnka na dvierkach kovovú mriežku?
Na trhu by ste len ťažko našli mikrovlnku bez tejto kovovej mriežky. Môže sa zdať, že ide o dizajnový kúsok, no skutočnosť je iná. Má dôležitú úlohu! Poďme sa nižšie pozrieť na to, na čo slúži.
Ako funguje mirkovlnka?
Dvierka na mikrovlnke sú zväčša sklenené. To je z dôvodu, aby sme videli na jedlo, ako sa ohrieva, resp. varí. To pravdepodobne nikoho neprekvapí. Hlavne pri varení ide o užitočnú vlastnosť, lebo nemusíme otvárať dvierka, aby sme sa pozreli v akom stave je jedlo.
Mikrovlnky pracujú na princípe elektromagnetického žiarenia. Elektromagnetické žiarenie, ktoré mikrovlnky vyžarujú, je v podstate forma energie vlniacich sa elektrických a magnetických polí. Toto žiarenie dokáže absorbovať voda, tuk a ďalšie molekuly, ktoré sú v jedle. Keď sú tieto molekuly vystavené mikrovlnnému žiareniu, začnú sa rýchlo pohybovať, čo spôsobuje, že sa potravina vo vnútri ohrieva.
Ako už asi tušíte, tak kovová mriežka súvisí so žiarením. Mikrovlnky sú navrhnuté tak, aby žiarenie bolo dobre uzavreté vo vnútri spotrebiča a neunikalo von. Možno ste si všimli, že vnútorné steny mikrovlnky sú z kovu. Je to z dôvodu, aby odrážali energiu na jedlo, a to sa zohrievalo. No sklo je zvláštny materiál. Sklo prepúšťa mikrovlny a má dostatočnú silu na to, aby ovplyvňovalo veci mimo mikrovlnky, čím je potenciálne aj nebezpečné.
Prečo má teda mikrovlnka na dvierkach kovovú mriežku? Odpoveď je jednoduchá
Kovový rošt umiestnený na vnútornej strane sklenených dvierok mikrovlnnej rúry je vyrobený s otvormi menšími ako sú mikrovlny s cieľom, aby sa energia odrazila späť do vnútra namiesto toho, aby prešla von, vysvetľuje portál quora.com.
Ak je mikrovlnka poškodená alebo poruchová, môže dôjsť k úniku mikrovlnného žiarenia. Preto je dôležité pravidelne skontrolovať stav mikrovlnky. Aby sme vás ale upokojili, tak mikrovlny sú neionizujúce žiarenie, takže nemajú také riziká ako röntgenové žiarenie alebo iné druhy ionizujúceho žiarenia. Nemusí sa preto báť, že vás pred ožiarením chráni malá kovová mriežka. No neznamená to, že by ste mali túto mriežku odstrániť, aby ste lepšie videli na jedlo, ktoré si ohrievate! Mikrovlnné žiarenie môže ohrievať telesné tkanivá rovnakým spôsobom, ako ohrieva jedlo. Vystavenie vysokej úrovni mikrovĺn môže spôsobiť popáleniny kože či dokonca šedý zákal.