Radi sa oddávate pôžitku z pikantných jedál? Cítili by ste sa lepšie, pri ich konzumácii, ak by ste vedeli, že to pomáha vášmu zdraviu? Tak to sa pokojne môžete, lebo výskum potvrdil, že konzumácia pikantných jedál môže byť prospešná nášmu mozgu i celkovému zdraviu.
Pikantné jedlo posilňuje spojenie medzi mozgovými bunkami
Červené papričky obsahujú zlúčeninu apigenín, ktorá ako sa ukázalo posilňuje spojenia medzi mozgovými bunkami. Ďalšie výskumy preukázali, že tento flavonoid môže pozitívne vplývať na kľúčové funkcie mozgu ako pamäť či učenie. Preto môže slúžiť ako prevencia pred chorobami ako Alzheimer, Parkinson a niektorými psychickými poruchami (schizofrenia).
Štipľavé jedlá predlžujú život
Rozsiahla štúdia pol milióna Číňanov, vedená výskumníkmi z Harvardu, naznačila, že pikantné potraviny a jedlá môžu predlžovať život. Konkrétne, ľudia ktorí jedia čili papričky niekoľkokrát týždenne, si znižujú riziko úmrtia o 14% oproti tým, ktorí sa štipľavému vyhýbajú. Prečo? Kapsaicín, zložka nachádzajúca sa v papričkách, je prospešný pre metabolizmus a priamo redukuje riziko vzniku celého radu chorôb, vrátane rakoviny.