varenie masa dusenie_4.jpg
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Recepty

Toto je trik, ako musíš dusiť mäso, aby bolo vždy mäkké a šťavnaté

Varenie je pre niekoho radosť a pre druhého nočná mora. Určite nám dáš za pravdu, že keď sa vydarí jedlo s duseným mäsom, tak to býva pôžitok. Pravdou ale je, že nie vždy sa takéto jedlo vydarí. Jedným z najčastejších dôvodov, prečo je tomu tak, že nedodržujeme správny postup jeho prípravu.

Ako pripraviť mäso, aby chutilo skvelo po jeho udusení

Ideálne je mäso dusiť na panvici s hrubým dnom, pretože teplo z ohňa je rovnomerne rozložené a nehrozí pripálenie mäsa.

Ak chceš, aby sa ti mäso dobre udusilo, tak existuje niekoľko trikov ako na to. Mäso treba v prvom prípade orestovať, aby sa vytvorila kôrka a uzatvorila v ňom chuť. Nie je to ale také jednoduché, ako sa môže zdať.

Mäso potom, ako vyberieš z chladničky, tak ho nechaj aspoň 20-30 minút pri izbovej teplote. To potom pomôže, aby sa opieklo rovnomerne. Dôvodom, prečo by si mal takto postupovať, je, že tepelný šok z chladu by mohol spôsobiť nerovnomerné opekanie. Predtým, ako ho hodíš na panvicu, nezabudni mäso poriadne osušiť. Po osušení mäso jemne osoľ a okoreň podľa chuti. Soľ a korenie sa počas opekania prirodzene vstrebú do povrchu mäsa, čím sa zvýrazní jeho chuť a vôňa.

Mäso je potrebné správne orestovať. Nie je to ale také jednoduché, ako sa to zdá

Ak je teplota príliš nízka, mäso sa začne variť namiesto opekania, čo môže znížiť chuť. To spôsobí, že mäso nebude mať chutnú kôrku a chuť sa „neuzavrie“.

Nízka teplota by spôsobila varenie mäsa a strata chuti.

Panvicu zohrej nie príliš moc, ale na stredne vysokú teplotu (ak používaš napr. elektrickú platňu, zohrej ju približne na 6-7 zo stupnice 10). Mäso je následne potrebné opiecť na malom množstve oleja, aby skaramelizovalo vonkajšok, zhnedlo a dochrumkalo vonkajšok bez toho, aby sa mäso celé prevarilo. Ako položíš mäso na panvicu, malo by okamžite začať syčať. Ak nezačne, tak olej nie je dostatočne horúci. Mäso by si mal na každej strane opekať približne 1-2 minúty pre tenšie kusy mäsa. Samozrejme, ak budeš mať hrubšie mäso (ako napr. hovädzie na dusenie), jeho orestovanie môže trvať dve až tri minúty.

Dôležité tiež je, aby si mäso počas opekania nehýb a neotáčaj príliš skoro. Kôrka totiž potrebuje čas, aby sa vytvorila. Taktiež treba povedať, aby si panvicu nepreplnil. Ak budeš piecť príliš veľa mäsa naraz, panvica stratí teplotu a mäso sa začne pariť namiesto opekania.

Po orestovaní mäsa pri pridáme trochu vody, ale nie veľa, aby dusenie neprešlo do varu. Tekutina by sa mala len mierne prebublávať, nie variť. Proces dusenia mäsa trvá dlho a prebieha následne na miernom ohni.

varenie masa dusenie_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pri varení vzniká vodná para, ktorá sa drží na veku nádoby. Tam kondenzuje a vracia sa späť do mäsa, vďaka čomu je mäkké a voňavé.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.