supanie vajicka
Jednohubky, Lajfhek

Vajíčka si celý čas šúpal zle. S týmto trikom ti to pôjde hravo a budú vyzerať dokonale!

Mnohí z nás v kuchyni trávia kvantum času. Či už pri varení obedu alebo pri chystaní večere. Možno sa aj ty niekedy v kuchyni cítiš ako „drevo“, napríklad, keď ti vykypí voda z hrnca. Vedel si, že existuje jednoduchý trik, ako môžeš predísť vykypeniu? Stačí okraje hrnca potrieť olejom. Ten bude následne fungovať ako bariéra, ktorá znižuje povrchové napätie vody a bráni tvorbe veľkých bublín, ktoré by inak vykypeli.

Dnes by sme ti chceli dať do pozornosti ďalší šikovný trik, ako si môžeš uľahčiť prácu v kuchyni. Súvisí s čistením uvarených vajec.

Prečo sa vajíčka po uvarení zle olupujú?

Určite sa ti už stalo, že si varil vajíčko natvrdo a potom, ako si ho vybral a začal šúpať, tak nielenže ťa pálili prsty, ale okrem toho si vajíčko „roztrhal“ či z neho poodlamoval kúsky bielka. Následný pohľad na takéto vajíčko už nebol vábny. Vedz, že sa to stalo už každému. Možno sa teraz pýtaš, prečo sa to deje?

Všimol si inak, že obzvlášť náročné je olúpať čerstvé vajíčka? Dôvodom je, že majú pevnejšiu väzbu medzi škrupinou a membránou vajíčka. Naopak, staršie vajíčka olúpeš jednoduchšie. Spôsobené je to pH (pozn. pH hovorí o tom, aká kyslá alebo zásaditá je látka). Oxid uhličitý je v čerstvých vajciach viazaný na bielkoviny a pomáha udržať kyslé prostredie, no postupne sa uvoľňuje, čím sa vajíčka stávajú viac zásadité (teda s vyšším pH). Tento proces spôsobuje, že proteíny v bielku sa menej pevne viažu na membránu vajíčka, čo uľahčuje jeho olupovanie.

Ako vajíčko olúpať jednoduchšie?

Prejdime ale teraz k samotnému triku, ako môžeš vajíčko olúpať jednoduchšie. Upozornil na neho Christopher Kimball na sociálnej sieti TikTok.

Ak by si sa niekoho opýtal, ako dlho sa varí vajíčko natvrdo, tak by ti pravdepodobne odpovedal, že 10 minút. Christopher ich varí o niečo kratšie a to konkrétne „len“ 8 minút a 40 sekúnd. Nie, trik nespočíva v tom, ako dlho varíš vajíčko, ale v tom, čo s ním následne spravíš.

Finta, ako môžeš ľahšie ošúpať vajíčko, je ho následne hodiť do studenej až ľadovej vody. Tam ho nechaj plávať približne 3 minúty. Náhla zmena teploty spôsobí, že sa škrupina od vajíčka oddelí sama, zatiaľ čo žĺtok zostane perfektne uvarený. Potom už len poklep po vajíčku a škrupinu jedným či dvomi ťahmi môžeš stiahnuť.

„Nie len 90 %, ale všetky vajíčka bude jednoduchšie ošúpať!“, sľubuje Christopher.

Pre lepšiu ilustráciu, ako tento trik funguje, si môžeš pozrieť nižšie video, v ktorom Christopher popisuje túto fintu.

@177milkstreet

The trick to perfectly peelable hard boiled eggs, from Chris Kimball. Works every single time. #milkstreet #eggs #food #cooking #cookingtips #cookinghacks #tips #christips #boiledeggs

♬ original sound – Milk Street

Mimochodom, ak ťa takéto lajfheky zo života zaujímajú viac, tak nám dovoľ, dať ti do pozornosti sekciu s článkami, kde sa im venujeme viac. Dozvieš sa tam napríklad, prečo ľudia obaľujú trs banánu do plastového alobalu, alebo ako môžeš vrátiť život zvädnutej mrkve, ktorá je už gumená. Samozrejme, dozvieš sa aj ďalšie zaujímavé triky.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.